03-10-11

Belangrijke overwinning voor inheemse bevolking in Peru

Dinsdag 22 augustus was een historische dag voor de inheemse gemeenschappen van Peru. Hoewel zij een groot deel van de Peruaanse bevolking uitmaken zijn zij al eeuwenlang slachtoffer van uitsluiting, verwaarlozing en discriminatie.

Na een lange en moeizame strijd keurde het parlement eindelijk een wet goed die het 'recht op consultatie' bekrachtigt. Door deze wet moeten overheid en bedrijven eerst tot een akkoord komen met de inheemse gemeenschappen, vóór ze activiteiten kunnen ontwikkelen in hun gebieden.
Bij hun inspanning om hun rechten op te eisen wisten de organisaties van de inheemse bevolking zich gesteund door internationale verdragen. Toch was het moeilijk om hun rechten in de praktijk af te dwingen.

De Internationale Arbeidsorganisatie bepaalt dat inheemse volkeren moeten geraadpleegd worden als een staat maatregelen wil nemen die hun rechten in gevaar kunnen brengen. Dit befaamde verdrag 169 werd in 1993 door de Peruaanse staat ondertekend, maar dit werd nooit vertaald in een wet die ook effectief bescherming bood.

Het belang van de consultatie valt niet te onderschatten.
In deze tijd van hoge grondstoffenprijzen zoeken de mijnbedrijven en oliemaatschappijen permanent nieuwe ontginningsgebieden. De nieuwe projecten om mineralen en olie te exploiteren bevinden zich meestal in gebieden die traditioneel toebehoren aan inheemse gemeenschappen.

Tot nu toe gaf de centrale regering de bedrijven vlot toestemming tot ontginning, zonder reële dialoog met de gemeenschappen. Hierdoor zijn de conflicten tussen bedrijven en gemeenschappen de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. De nationale ombudsdienst telde in april 233 belangrijke conflicten, waarvan meer dan de helft verbonden was met deze problematiek.

Dankzij de nieuwe wet zullen de overheid en de bedrijven vooraleer ze aan de slag kunnen tot een akkoord moeten komen met de gemeenschappen. Dat zal een enorm verschil maken, al was het maar omdat ze alleszins een evenwichtige dialoog zullen moeten aangaan, met respect voor de culturele eigenheid van de gemeenschappen en met de toezegging om hen in de opbrengsten te laten delen.

Verschillende partnerorganisaties van 11.11.11 hebben zich de afgelopen jaren heel sterk hebben ingezet om de rechten van de inheemse gemeenschappen beter te beschermen. De nieuwe wet betekent dan ook een grote overwinning na jaren van tegenkanting.
 
Er zijn zeer pijnlijke momenten geweest, zoals de gebeurtenissen in Bagua in juni 2009. Daar vielen tientallen doden bij een confrontatie tussen de politie en amazonevolkeren, die toen al twee maanden aan het protesteren waren tegen de toenemende roofbouw op hun territoria en de niet-erkenning van het recht op consultatie. Hierna leek het er op dat de beleidsmakers de les geleerd hadden. In juni 2010 werd nipt een wet die het recht op consultatie garandeerde nipt goedgekeurd door het parlement. De dag nadien werd hij echter tegengehouden door toenmalige president Alan Garcia. Garcia stond helemaal aan de kant van de mijn- en oliebedrijven.

Sinds 28 juli dit jaar heeft Peru een nieuw parlement, en een nieuwe president. Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde president Humala dat de rechten van de inheemsen voortaan gerespecteerd zouden worden. Die belofte heeft hij nu toch al een eerste concrete invulling gegeven.

Een goede start, die ons laat hopen dat er in deze nieuwe periode eindelijk ruimte is voor een betere ontwikkeling, met meer respect voor de bevolking en de natuur!

Bron : Minga Informativa de Movimientos Sociales: Persbericht van de Coordinadora Andina de OrganizacionesIndígenas - CAOI

19:19 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.