21-10-11

Regering Ethiopië 'bulldozert' over inheemse oppositie

Survival International heeft uit berichten vernomen dat eind september ongeveer honderd mensen die behoren tot de Mursi- en Bodi-stammen zijn gearresteerd en gedetineerd vanwege hun verzet tegen de omstreden Gibe III dam.

Met het voortschrijden van de plannen voor de stuwdam en de irrigatie van nabijgelegen plantages, neemt ook de repressie en intimidatie toe van iedereen die zich hiertegen verzet. De geheime diensten en het leger scheppen door hun meedogenloze optreden tegen de inheemse oppositie een klimaat van angst in het gebied.

Survival heeft vernomen dat veiligheidsdiensten een kordon hebben gevormd rondom de met gras bedekte hutten van enkele inheemse gemeenschappen die zich bevinden op land dat bestemd is voor ontwikkelingsprojecten.

Een politiefunctionaris zou een van de inheemse gemeenschappen hebben verteld dat ze de regering moesten beschouwen 'als een bulldozer - wie zich verzet tegen ontwikkelingsprojecten zal verpletterd worden als iemand die zich recht tegenover een naderende bulldozer opstelt'.

Ethiopië
verpacht grote percelen vruchtbaar land van inheemse stammen in de zuid-Omovallei aan buitenlandse en staatsbedrijven
om suikerriet en voedingsgewassen te verbouwen en biobrandstof-plantages aan te leggen. Deze zullen geïrrigeerd worden met water uit het door de dam gevormde stuwmeer.

Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International
http://www.survivalinternational.org/news/7758


bron : Survival International

 

10:49 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.