13-11-11

Druk op Paraguay: geïsoleerde Indianen gesignaleerd

Leiders van de Ayoreo-stam in Paraguay eisen van hun overheid dat zij optreedt tegen de ontbossing van hun leefgebied door veehouders. Dit nadat er voetafdrukken zijn gevonden van ongecontacteerde Indianen op een van de ranches. Deze ongecontacteerde Indianen behoren tot een groep Ayoreo die zich in het verleden heeft afgesplitst van de stam en geïsoleerd leeft van de buitenwereld.

De Ayoreo
hoorden stemmen en bij nader onderzoek vonden ze ‘verse voetafdrukken en markeringen op bomen, die laten zien dat de ongecontacteerde Indianen op zoek waren naar honing’.

De meeste Paraguayaanse Ayoreo-indianen
zijn inmiddels verdreven uit hun leefgebied. De groep die zich afgesplitst heeft, waaronder familieleden van de ‘gecontacteerde Ayoreo’, leeft nog diep in de bossen en vermijdt contact met de buitenwereld.


Dit is de tweede keer dit jaar dat er bewijs is gevonden van ongecontacteerde Ayoreo op land dat behoort tot het Braziliaanse veebedrijf River Plate S.S., in het Chaco-gebied in noord-Paraguay.

 

Het controversiële bedrijf haalde in juni dit jaar de internationale krantenkoppen nadat satellietfoto’s lieten zien dat zij illegaal het bos kapten in een gebied dat de Ayoreo beschouwen als hun eigen land.

In een brief vragen de Ayoreo de overheid om de
ongecontacteerde Indianen
‘wiens levens in gevaar zijn’, te beschermen.

Ze zeggen dat zolang hun voorouderlijk land wordt ‘geschonden door bulldozers’, hun ongecontacteerde familieleden worden bedreigd en ‘steeds weer moeten vluchten en zich verstoppen.’

Stephen Corry, de directeur van
Survival International
, zei vandaag, ‘Als Paraguay de landclaims van niet-inheemse partijen erkent (of Ayoreo-land verkoopt), dan is dat in strijd met zowel de Verklaring van de Verenigde Naties als het internationale verdrag inzake de rechten van inheemse volken, waar Paraguay beide mee heeft ingestemd. Zulke claims zijn illegaal en de overheid moet ze ronduit afwijzen als ze de ongecontacteerde Ayoreo een kans op overleven wil geven. Als zij dat niet doet kan haar internationale reputatie forse schade oplopen.’

BBC C.A en River Plate S.A., twee Braziliaanse veebedrijven, werden eerder dit jaar op
heterdaad betrapt op illegale ontbossing in een gebeid
waar ongecontacteerde Ayoreo-indianen leven.

Bron : Survival International


11:31 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.