13-11-11

Indiase stam krijgt weer toegang tot tijgerreservaat

 

Voor het eerst in de geschiedenis van India is aan een inheemse stam het recht toegekend om hun voorouderlijk land weer te gebruiken, ondanks het feit dat dit land in een tijgerreservaat ligt.

In 1974 werden leden van de Soliga-stam door de lokale overheid verbannen uit hun huizen in de Biligirirangan heuvels in de Indiase staat Karnataka. Het gebied werd een wildreservaat.

Maar nu is formeel bevestigd dat de Soliga in het bos in het Rangaswami Temple Sanctuary reservaat bosproducten mogen verzamelen voor eigen gebruik en om te verkopen .

Dit unieke besluit werd genomen na meer dan 30 jaar onenigheid in Karnataka over
hoe de rechten van de inheemse bevolking te verzoenen met natuurbehoud
. Hiermee komt een einde aan de angst van de Soliga voor uitzetting en aan het verbod om binnen het reservaat te jagen en kleinschalige landbouw te bedrijven.

Begin dit jaar nog vreesden 1500 Soliga dat ze hun huizen zouden verliezen.  De Temple Sanctuary werd toen opnieuw geclassificeerd als tijgerreservaat met als doel om 30 tijgers ‘te beschermen’.

De Soliga bleven volhouden dat hen verwijderen niet de oplossing was en vertelden de Indiase minister van Milieu om hen ‘liever te vergiftigen’ dan hen te dwingen te vertrekken.

Een Soliga-man zei, ‘Wij zijn degenen die voor de tijgers waken. Als je ons verbant, verban je de tijgers.’

Dankzij de Indiase Boswet (Forest Rights Act) krijgen de Soliga nu het recht om 60% van het reservaat, waaronder delen van het centrale gebied, te gebruiken en te beschermen.

De Soliga werken nu aan een voorstel om het tijgerreservaat samen met de overheid van Karnataka te beheren. Daarbij zullen zijn hun traditionele kennis inzetten.

Ongeveer 20.000 Soliga’s leven in de staat Karnataka en zijn al generaties lang onlosmakelijk verbonden met de Biligirirangan heuvels.

Stephen Corry, de directeur van
Survival International: ‘De Indiase overheid begint in te zien dat inheemse stammen veruit de beste natuurbeschermers zijn. Hopelijk slaat dat ook in de rest van de wereld aan. Een inheemse stam van hun land verdrijven in naam van ‘natuurbehoud’ is niet alleen illegaal en vernietigt niet enkel de gemeenschap, het is ook een ramp voor het milieu en het dierenrijk.’
bron : Survival International


11:32 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.