10-12-11

Het is officieel – de sleutel tot natuurbescherming ligt bij inheemse volken

Volgens een nieuw onderzoek van de Wereldbank zijn inheemse volken de sleutel tot het behoud van de bossen op aarde. Natuurreservaten gedijen minder goed als de oorspronkelijke bevolking uit het gebied is verdreven.

Uit het onderzoek blijkt dat ontbossing het minst voorkomt in gebieden waar de inheemse bevolking niet wordt gedwongen om uit de beschermde gebieden te vertrekken.

Miljoenen inheemse mensen over de hele wereld zijn inmiddels
‘natuurbeschermingsvluchteling’
. Nu zegt de Wereldbank bewijs te hebben dat ‘bosbehoud niet ten koste hoeft te gaan van lokale bestaansmiddelen’.

Om de ontbossing in kaart te brengen werden er satellietgegevens van bosbranden gebruikt. Het onderzoek toonde daarmee aan dat er tussen 2000 en 2008 16% minder ontbossing plaatsvond in inheemse gebieden.


Tachtig procent van de beschermde gebieden in de wereld zijn gebieden waar inheemse stammen al millennia lang wonen. Dat is geen toeval: steeds meer experts zien de link tussen het remmen van ontbossing en de aanwezigheid van inheemse stammen. 

Wetenschapper Daniel Nepstad beschrijft inheems land als ‘momenteel de meest belangrijke hindernis voor de ontbossing van het Amazoneregenwoud’.

Maar ondanks het feit dat de Wereldbank het positieve effect van de aanwezigheid van inheemse volken op natuurbehoud erkent, heeft de bank verschillende controversiële projecten gesteund die rechtstreeks een bedreiging vormen voor het overleven van deze volken.

Het meest bekende voorbeeld is het Great Carajás Programme, dat in de jaren ’70 door de Wereldbank werd medegefinancierd nadat er grote ijzerertsafzettingen waren gevonden in Brazilië. Dit ontwikkelingsproject had fatale gevolgen voor de Braziliaanse Awá-stam.

Stephen Corry, de directeur van
Survival International, zei vandaag, ‘De experts gaan eindelijk inzien dat het handhaven van het recht van inheemse volken om op hun land te blijven de beste manier is om het behoud van bossen te garanderen. Het is jammer dat niet alle natuurbeschermingsorganisaties dat belang begrijpen. Naast het feit dat het uitzetten van de inheemse bevolking een schending is van hun mensenrechten, is een dergelijke actie ook contraproductief.’

bron : Survival Internationaal


 

12:10 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.