30-01-12

Betrokkenheid politie bij ‘mensensafari’s’ op Andaman eilanden blootgesteld

De Britse Krant The Observer heeft onthuld bewijs te hebben van politionele betrokkenheid bij ‘mensensafari’s’ op de Indiase Andaman eilanden.

Het schandaal, voor het eerst blootgesteld door
Survival International in 2010, betrekt toeristen die een illegale weg gebruiken om het reservaat van de Jarawa-stam binnen te komen
. Tourbedrijven en taxichauffeurs ‘lokken’ de Jarawa met koekjes en snoep.

The Observer heeft
een video in handen gekregen waarop te zien is hoe een groep van Jarawa
vrouwen de opdracht van een politieagent krijgt om te dansen voor toeristen. De agent heeft naar verluidt een steekpenning van €240 aangenomen om hen mee te nemen naar het reservaat.

Een toerist heeft eerder een gelijksoortige reis beschreven: ‘De reis door het inheemse reservaat was als een safaririt; we gingen dwars door dicht regenwoud en waren op zoek naar wilde dieren, Jarawa-stamleden om precies te zijn’.

 

 

In de afgelopen weken heeft het bestuur van het eiland weer uitgesloten dat de weg, die bekend staat als de Andaman Trunk Road, wordt gesloten – maar onthulde voor het eerst plannen om een alternatieve route langs zee te openen om zo het grootste gedeelte van het Jarawa-reservaat te omzeilen.

Survival International heeft
toeristen opgeroepen om de weg te boycotten
die de Hoge Raad in 2002 beval te sluiten. Survival heeft in samenwerking met SEARCH, een lokale organisatie, folders uitgedeeld aan toeristen die arriveren op het vliegveld van het eiland. De folders moeten hen waarschuwen van de gevaren van het gebruik van de weg.

De directeur van Survival International, Stephen Corry, verklaarde vandaag: ‘Dit verhaal riekt naar kolonialisme en de walgelijke en mensonterende 'menselijke dierentuinen' van het verleden. Het is duidelijk dat de houding van sommige mensen ten opzichte van inheemse volken geen centimeter is veranderd. De Jarawa zijn geen circuspony’s die maar moeten dansen zodra iemand dat beveelt.’


bron : Survival Internationaal Nl
 

 

10:55 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.