30-01-12

Kind van ongecontacteerde Amazone-indianen mogelijk ‘levend verbrand’

In Brazilië is een nederzetting van een ongecontacteerde Amazonestam, de Awá, aangevallen door houtkappers. Naar verluidt is een Awá-kind daarbij ‘levend verbrand’.   

Het verbrande lijk van een Awá-kind werd door leden van een andere stam in het bos gevonden nadat de houtkappers het dorp waren binnengevallen. Dit berichtte de Braziliaanse NGO
CIMI
.

Clovis Guajajara, van de Guajajara-stam, zag de ongecontacteerde Indianen wel eens jagen in het bos. Hij heeft de Awá niet meer gezien sinds de aanval plaatsvond en vermoedt dat ze zijn gevlucht.

bron : Survival International Nl

 

 

 


‘Bewijzen van aanval’ op plek waar kind ‘levend zou zijn verbrand’

 

 

Een onderzoek dat is uitgevoerd na de melding eerder deze maand dat een kind van de ongecontacteerde Awá-indianen door houtkappers zou zijn vermoord, heeft diep in het Amazonewoud verontrustende ‘bewijzen opgeleverd dat er een aanval heeft plaatsgevonden’.

De bevindingen suggereren dat houtkappers actief waren op slechts 400 meter afstand van het kamp van een groep ongecontacteerde
Awá-indianen
, waar de verbrande resten van een kind zouden zijn gevonden.

De Braziliaanse NGO CIMI, De Orde van Advocaten van Brazilië en de Maranhão Human Rights Society voerden gezamenlijk het onderzoek uit. Zij zeggen ‘veel aanwijzingen te hebben gevonden voor de aanwezigheid van de groep Awá-indianen op de plaats waar het voorval volgens de berichten had plaats gevonden’.

Het team heeft de resten van vier kampvuren gevonden, evenals duidelijk bewijs dat de Indianen naar honing hadden gezocht, zoals de voetenbanden die ze gebruiken bij het beklimmen van bomen.

Het CIMI meldde dat de tractoren van de 'houtkappers' dwars door de nederzetting waren gereden waarbij alles vernield werd. ‘Aan de sporen te zien is het een groot voertuig geweest.’

De ongecontacteerde Awá-indianen leven in een afgebakend inheems gebied in het Braziliaanse Amazonewoud, maar
grote delen van hun leefgebied wordt verwoest door illegale houtkap.

 

 

Volgens CIMI leefden er waarschijnlijk vier Awa-families in het kamp, op 6 kilometer afstand van een Guajajara-nederzetting. Het waren Guajajara die melding maakten van de ontdekking van een lichaam.

Clovis Guajajara vertelde de delegatie dat hij ‘erg geschokt was door de vernieling’. Hij gelooft dat de Awá uit angst gevlucht waren nadat ze gestuit waren op de door de 'houtkappers' open gehakte plek in het bos.

Het Braziliaanse overheidsdepartement voor Inheemse Zaken,
FUNAI
, voert een eigen onderzoek uit en zegt dat de dood van het kind nog niet is bevestigd.

De Awá hebben veel geleden onder
brute aanvallen
door houtkappers die hen gedreigd hebben te vermoorden.

Survival International
lobbiet bij de Braziliaanse overheid om het grote aantal illegale houtkappers het gebied uit te zetten. Doet ze dat niet dan loopt ze het risico dat een van ’s werelds laatste nomadische jager-verzamelaarstammen uitsterft.


 

 

 

10:56 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.