27-02-12

Juridische doorbraak in Brazilië: zes mannen aangeklaagd wegens moord op Guarani-indianen

Zes mannen zullen berecht worden wegens de moord in 2009 op twee Guarani-indianen in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso do Sul.

Een openbare aanklager omschreef de rechtszaak als een 'belangrijke mijlpaal'.

Genivaldo Verá en Rolindo Verá waren slachtoffers van een gewapende aanval. Deze aanval vond plaats nadat hun Y’poi gemeenschap had geprobeerd om hun voorouderlijke land terug te winnen van de veeboeren.

Het Braziliaanse O.M. heeft aangekondigd dat er zich onder de aangeklaagden een aantal veeboeren en politici bevinden. Ze zullen o.a. worden aangeklaagd wegens moord, het verbergen van een lijk, het gebruik van een vuurwapen en het mishandelen van een bejaard persoon.

Een van de mannen tegen wie een onderzoek is ingesteld, de veeboer Firmino Escobar, heeft tevens in 2010
de Guarani van de Y’poi gemeenschap een tijdlang in gijzeling gehouden
. De gemeenschap werd omsingeld en de aanvoer van vers voedsel en medicijnen werd afgesneden.

De veeboer weigerde een veldwerker, die namens
Survival International poolshoogte ging nemen, de toegang tot het gebied en ontkende de aanwezigheid van de Indianen op het land. Het gesprek is vastgelegd in een heimelijk gemaakte geluidsopname.

Het Braziliaanse O.M. overweegt om een onderzoek in te stellen tegen andere mensen die mogelijk betrokken zijn bij de fatale aanval in 2009.

Een Guarani-man
van de Y’poi gemeenschap gaf tegenover Survival blijk van zijn opluchting: "Dit is echt goed nieuws. Dit is waar we op gehoopt hebben."

Guarani-gemeenschappen hebben regelmatig te maken met
aanvallen van gewapende huurlingen
die de veeboeren inzetten om hen van hun land te verjagen, maar de daders worden uiterst zelden aangehouden.

Openbaar aanklager Thiago dos Santos Luz omschreef het besluit als een belangrijke stap voorwaarts in ‘de strijd om de daadwerkelijke bescherming van de grondrechten van de Guarani-indianen in Mato Grosso do Sul, die het slachtoffer zijn van aanhoudend geweld’.

Een van de zeldzame rechtszaken die aangespannen werden na de moord op een Guarani vond plaats in 2011. Deze zaak hield verband met de moord op de internationaal gerespecteerde Guarani-leider
Marcos Veron
die in 2003 was doodgeslagen.

De directeur van Survival, Stephen Corry, gaf vandaag de volgende verklaring: "Dit onderzoek is weliswaar bemoedigend, maar de Braziliaanse regering moet beseffen dat veel meer gevallen van moord op Guarani-indianen nooit onderzocht zijn. Het geweld van de veeboeren tegen de Guarani gaat al zo lang ongestraft door – dit volk zou niet voor hun leven moeten vrezen voor het terugnemen van land dat hen volgens de wet toebehoort."


bron : Survival Internationaal

 

11:58 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.