04-11-12

Mensenrechtenactivisten werpen smet op Indonesisch staatsbezoek aan Londen

Survival International en andere mensenrechtenorganisaties demonstreerden vandaag in Londen tegen het bezoek van president Susilo Bambang Yudhoyono aan het Verenigd Koninkrijk. Dit is het eerste bezoek van een Indonesisch staatshoofd aan Londen in 33 jaar.

Twee jaar geleden zag de Indonesische president af van een staatsbezoek aan Nederland (de eerste sinds 40 jaar) nadat de president in ballingschap van de Republiek der Zuid-Molukken, John Wattilete, een kort geding had aangespannen om hem te laten arresteren wegens misdrijven tegen de mensheid.

Hoewel Yudhoyono als zittend president van de Republiek Indonesië ‘absolute immuniteit van strafvervolging geniet’, besloot hij zijn bezoek in oktober 2010 uit te stellen. ‘Er zou geen sprake van zijn geweest dat zijn immuniteit zou worden aangetast’, aldus de toenmalige Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen.

In Londen hielden mensenrechtenactivisten voor de ambtswoning van de Britse premier een vreedzame betoging tegen de bedroevend slechte Indonesische staat van dienst op het gebied van de mensenrechten. Gelaakt worden vooral de bijzonder gewelddadige onderdrukking van de inheemse stammen in West-Papoea en de banden die het Verenigd Koninkrijk heeft met een contraterreur-eenheid die betrokken is bij de moord op leiders die naar onafhankelijkheid streven.

President Susilo Bambang Yudhoyono (die in Groot-Brittannië bekend staat als SBY) zal tijdens zijn driedaagse bezoek verblijven in Buckingham Palace en ontmoetingen hebben met afgevaardigden van het Britse parlement.

Aan de betoging namen actievoerders en sympathisanten deel van Survival International, Tapol, Down to Earth, Amnesty International, Christian Solidarity Worldwide, Progressio en Free West Papua.

Survival International hield borden omhoog met teksten als ‘SBY – Stop met het vermoorden van Papoea’s’ en ‘Cameron – Stop met de financiering van Indonesische doodseskaders’.

Aanvallen door veiligheidstroepen op inheemse en in stamverband levende bevolkingsgroepen zijn schering en inslag sinds Indonesië in 1963 het bestuur overnam in West-Papoea.

Er is ook toenemende bezorgdheid over de banden die het Verenigd Koninkrijk zou hebben met een Indonesisch ‘doodseskader’ dat vermoedelijk wordt ingezet om op een gewelddadige manier West-Papoea’s te onderdrukken die vreedzaam streven naar onafhankelijkheid.

Special Detachment 88 werd opgericht om terrorisme te bestrijden na de bomaanslagen op Bali in 2002 en krijgt financiële steun van het Verenigd Koninkrijk, Australië en de Verenigde Staten.

In het kader van het Britse Counter Terrorism Programme worden honderdduizenden Britse ponden via het Jakarta Centre for Law Enforcement Co-operation besteed aan de training van de (para) militairen.

Survival International-directeur Stephen Corry zei in een persverklaring: “De protesten van vandaag zijn een sterk signaal aan de regering van Groot-Brittannië om haar verantwoordelijkheid te nemen en Indonesië om uitleg te vragen over diens zeer slechte staat van dienst op het vlak van de mensenrechten. De manier waarop Indonesië de inheemse bevolkingsgroepen in West-Papoea behandelt is onaanvaardbaar.”

Bron : Survival Internationaal

 

 

17:20 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.