23-11-12

Aan biobrandstof van multinational Bunge ‘kleeft inheems bloed’

Het wereldwijd opererende voedselconcern Bunge, dat zijn hoofdkantoor heeft in St. Louis in de Verenigde Staten, heeft grote belangen in de opkomende markt voor biobrandstoffen in Brazilië. Het bedrijf koopt op grote schaal suikerriet op van boeren die het voorouderlijke land van de Guarani-Kaiowa-indianen hebben overgenomen.

De ‘Bunge-groep’ is ‘s werelds grootste bewerker van granen en oliezaden alsmede ‘s werelds grootste handelaar in gebottelde plantaardige oliën. Koninklijke Bunge B.V., zoals dit bedrijf in Nederland bekend staat, is de bedrijfshistorische nazaat van Bunge & Co. dat werd opgericht in 1818 in Amsterdam door Johann Peter Gottlieb Bunge.

Leden van een gemeenschap van 225 Guarani in de deelstaat Mato Grosso do Sul, die van hun land zijn beroofd, vertellen dat de grootschalige introductie van suikerriet, landbouwwerktuigen en pesticiden in de afgelopen vier jaar hun leven heeft geruïneerd. Rivieren zijn vergiftigd en de bevolking is getroffen door ziekte en sterfgevallen.

Twee Guarani van de Jata Yvary-gemeenschap hebben dit jaar zelfmoord gepleegd. De twee jongens van 13 en 16 jaar werden levenloos teruggevonden, hangend aan bomen. Tevens werd gemeld dat een man is overreden door een vrachtauto van de plantages die door Bunge gebruikt worden.

In een gesprek met Survival International verklaarde de gemeenschap: “Wij Guarani willen niet dat er verder nog suikerriet wordt aangeplant op ons land…het tast onze gezondheid aan, vooral dat van de kinderen en de oude mensen, en het gif vervuilt het water”.

Volgens de Indianen komen de met vliegtuigjes gesproeide pesticiden op hun gemeenschap terecht en worden er roestende machines en rottende gewassen gedumpt in de rivieren die ze nodig hebben voor hun water.

Bron : Survival Internationaal


 

 

19:28 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.