18-02-13

Canada overspoeld door golf van inheemse protestdemonstraties

In alle delen van Canada zijn wegen, spoorwegen en bruggen geblokkeerd door de inheemse grass-roots beweging Idle No More oftewel talm niet langer.

Van British Columbia, waar tientallen demonstranten protesteerden bij hoorzittingen over een voorgestelde oliepijpleiding, tot in Ontario waar grensovergangen met de Verenigde Staten werden afgesloten, vonden acties plaats die erop wijzen dat de protestbeweging nog lang niet over is.

De Idle No more -beweging begon in november 2012, toen vier vrouwen in de provincie Saskatchewan een ‘teach-in’ hielden over de mogelijke gevolgen van ‘Bill C-45’, een omvangrijk en ingewikkeld wetsontwerp dat is voorgesteld door de Canadese minister-president Stephen Harper en in verregaande mate een groot aantal milieumaatregelen zou afzwakken.

Op 4 december werd enkele stamhoofden van de Assembly of First Nations, de belangrijkste inheemse belangenorganisatie in Canada, die bij parlementsleden wilden lobbyen over het wetsvoorstel, de toegang ontzegd tot de Parlementsgebouwen. Het nieuws over deze zoveelste vernedering verspreidde zich via Twitter in sneltreinvaart over het gehele land.

Een andere aanleiding tot de massale protesten was de hongerstaking van Theresa Spence, stamhoofd van de Attawapiskat First Nation in Noord Ontario. Hoewel deze gemeenschap van Cree-Indianen zich vlakbij de Victor diamant-mijn van het De Beers-concern bevindt, wordt ze geteisterd door sociale problemen als slechte huisvesting en volstrekt ontoereikende onderwijsvoorzieningen.

Theresa Spence verklaarde dat ze haar hongerstaking zou volhouden totdat de minister-president en de gouverneur-generaal (de vertegenwoordiger van koningin Elisabeth II in Canada) zouden instemmen met een gesprek met haar over de rechten van de inheemse bevolking.

Bron : Survival Internationaal

 

 

17:35 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.