18-02-13

Groot succes: Gasconcern ziet af van werkzaamheden op UNESCO-werelderfgoedlocatie

Het Argentijnse gasconcern Pluspetrol heeft officieel laten weten dat het afziet van uitbreiding van activiteiten in Zuidoost-Peru. Dit naar aanleiding van de onthulling door de Britse krant The Guardian en Survival International van geheime plannen om het Camisea-gasproject in uit te breiden tot in een uniek natuurgebied met een uitzonderlijk grote biodiversiteit.

Pluspetrol, dat zijn hoofdvestiging heeft in Amsterdam, gaf in een persverklaring toe dat het ‘in het kader van wetenschappelijk onderzoek’ bezig was met plannen om ‘oppervlakkig geologisch onderzoek’ te verrichten in het Manu National Park – maar ziet nu af van deze plannen.

De Peruaanse overheidsinstantie voor nationale parken SERNANP heeft na de berichten in de media ook een verklaring afgegeven, waarin wordt bevestigd dat het Pluspetrol geen toestemming heeft gegeven om in Manu te werken op grond van de beschermde status van het gebied die ‘nadrukkelijk verbiedt om er natuurlijke rijkdommen te winnen’.

In het uitgelekte rapport van het milieuagentschap Quartz Services S.A werd onthuld dat Pluspetrol ernaar streefde om zijn werkzaamheden uit te breiden voorbij de grenzen van ‘kavel 88’ in een gebied dat Fitzcarrald wordt genoemd. Kavel 88 is een van de grootste aardgasprojecten in het Amazonegebied, dat bekend staat als het Camisea-project.

Fitzcarrald zou het Nahua-Nanti-reservaat voor geïsoleerd levende en ongecontacteerde Indianen in tweeën delen en zich uitbreiden tot in het Manu National Park. Dit park is een UNESCO-Werelderfgoedlocatie en beroemd vanwege de biodiversiteit, die hier ‘groter is dan waar ook op aarde’.

Bron : Survival International

17:37 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.