19-03-13

Amazone-indianen verzetten zich tegen Canadese oliegigant

Amazone-indianen in Peru en Brazilië zijn samengekomen om verzet te beiden tegen een Canadese oliemaatschappij die hun land dreigt te verwoesten en het voortbestaan van ongecontacteerde stammen ernstig in gevaar brengt.

Op zaterdag verzamelden honderden Matsés-indianen zich bij de gens tussen Peru en Brazilië en riepen hun regeringen op om een einde te maken aan olieboringen in hun leefgebied, dat door deze werkzaamheden zal worden verwoest.

Oliegigant Pacific Rubiales heeft haar hoofdvestiging in Canada. De oliemaatschappij is in Peru al begonnen met olieboringen in een gebied dat ze ‘kavel 135’ noemt. Deze ‘kavel’ is precies geprojecteerd over een gebied dat een beschermd reservaat zou moeten worden voor de ongecontacteerde stammen die er leven.

Een Matsés-vrouw gaf onlangs een zeldzaam interview aan Survival International: ‘Olie zal de plek waaruit onze rivieren ontspringen, vernietigen. Wat zal er met de vissen gebeuren? Wat zullen de dieren drinken?’

De Matsés zijn een volk van ongeveer 2,200 mensen. Ze leven op de grens tussen Peru en Brazilië. De Matsés en de Matis, die nauw met elkaar zijn verwant, stonden vroeger bekend als het ‘Jaguar-volk’ vanwege hun gezichtsversieringen en tatoeages, die de snorharen en de tanden van een luipaard voorstellen.

De Matsés kwamen in de 60er jaren voor het eerst in contact met de buitenwereld. Sindsdien lijden ze herhaaldelijk aan ziektes van buitenaf, waar ze geen weerstand tegen hebben. Geïsoleerde stammen die helemaal geen contact hebben met de buitenwereld zijn ook zeer kwetsbaar voor ziektes die voor hen onbekend zijn en daarom dodelijk kunnen aflopen.

Ondanks de belofte van de Peruaanse regering om de rechten van haar inheemse bevolking beter te gaan beschermen, heeft ze het groene licht gegeven aan dit project, dat 36 miljoen dollar gaat kosten. Het olieconcern gaat honderden stroken bos kappen om seismisch onderzoek te verrichten en boorputten graven om naar olie te zoeken in een gebied dat bevolkt wordt door ongecontacteerde stammen.

De regering heeft ook een vergunning afgegeven voor exploratiewerkzaamheden in ‘kavel 137’, ten noorden van ‘kavel 135’, dat een deel van het land van de Matsés opslokt. Ondanks de zware druk van het olieconcern verzet de stam zich hevig tegen de plannen.

Bron : Survival Internationaal

 

 

14:17 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.