30-03-13

Inheemse Penan protesteren tegen houtkap, dambouw en aardgaspijplijn

Inheemse Penan in het Long Sheridan district in Sarawak, (Borneo) Maleisië, hebben een weg geblokkeerd uit protest tegen een pijplijn die dwars door hun voorouderlijk gebied wordt aangelegd en hun drinkwaterbron vergiftigt.

De 500 kilometer lange pijplijn, die wordt aangelegd door de Maleisische nationale oliemaatschappij Petronas, is bijna voltooid en moet aardgas transporteren van de Maleisische deelstaat Sabah naar de in het zuiden gelegen kust van Sarawak.

De pijpleiding loopt dwars door het woud waar een groot aantal Penan-gemeenschappen leven. Het zal voor de stam nog moeilijker worden om van de jacht en het verzamelen te overleven in een gebied dat al zwaar is ontbost.

Een groot aantal Penan zijn door de aanleg van de gaspijplijn getroffen. Een van hen vertelde aan Survival International: ‘Het aanleggen van deze pijpleiding is een andere manier om ons om te brengen. Hoe kunnen we in hemelsnaam overleven als … we niet meer onbelemmerd van de ene naar de andere kant van ons gebied kunnen bewegen?’

De Penan in Long Sheridan richtten drie weken geleden hun blokkade op tegen de pijplijn en hebben gezworen dat ze deze pas zullen opheffen als rekening wordt gehouden met hun belangen.

Tegelijkertijd vinden 60 kilometer verderop ook protesten plaats van een andere Penan-gemeenschap uit Long Daloh, tegen de ontbossing van hun land en tegen de aanleg van een stuwdam die het bos onder water dreigt te zetten.

Als de Baram-dam wordt gebouwd, zullen naar schatting 20.000 inheemse inwoners verdreven worden. Een groot aantal Penan en andere inheemse gemeenschappen hebben herhaaldelijk opgeroepen om te stoppen met de aanleg van de Baram-dam.

Bron : Survival Internationaal

12:35 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.