30-03-13

VN eist ‘onmiddellijke opschorting’ van plannen in het Amazonegebied

De Verenigde Naties hebben de onmiddellijke stopzetting geëist van plannen om een omvangrijk aardgasproject in het Peruaanse Amazonegebied uit te breiden. De plannen vormen een ernstige bedreiging voor de geïsoleerde stammen in het gebied die geen contact hebben met de buitenwereld.

In een brief aan de regering van Peru gelast de VN-Commissie ter bestrijding van rassendiscriminatie (CERD) de ‘onmiddellijke opschorting’ van plannen om het bestaande Camisea gasproject verder uit te breiden in het Nahua-Nanti-reservaat, omdat hierdoor ‘het fysieke en culturele voortbestaan van de daar levende inheemse volken wordt bedreigd.’

Dit verzoek is een reactie op het beroep dat de Peruaanse inheemse belangenorganisaties AIDESEP, ORAU en COMARU hebben gedaan op de CERD in het kader van hun onlangs aangespannen rechtsgeding tegen de regering en bedrijven die betrokken zijn bij het 1,6 miljard US-dollar omspannende project.

Camisea, een van de grootste aardgasprojecten in het Amazonegebied, is het initiatief van een bedrijfsconsortium waar onder andere het Argentijnse Pluspetrol, het Amerikaanse Hunt Oil en het Spaanse Repsol deel van uitmaken.

Het aardgasproject wordt uitgevoerd in het hart van het Nahua-Nanti-reservaat, dat indertijd werd ingesteld om het land en het voortbestaan van de ongecontacteerde stammen te beschermen.

Maar nu zijn de aardgasmaatschappijen van plan om seismische tests uit te voeren in het oerwoud – waarbij duizenden dynamietladingen tot ontploffing zullen worden gebracht – en om meer dan twintig proefboringen te verrichten.

Deze werkzaamheden zullen een vernietigende uitwerking hebben op de inheemse bevolking, die afhankelijk zijn van het regenwoud en de daarin levende wilde dieren. Ieder rechtstreeks contact met de ongecontacteerde Indianen kan voor hen fatale gevolgen hebben.

In 2003 werd, als voorwaarde voor een lening van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, een ‘opperdecreet’ uitgevaardigd waarin verdere uitbreiding van het project werd verboden.

Desondanks keurde het Peruaanse Ministerie van Energie op 12 april 2012 een gedeeltelijke uitbreiding van het Camisea-project goed – een grove schending van het decreet. Hetzelfde ministerie staat op het punt om in te stemmen met een volgende uitbreidingsfase, die 480 miljoen US-dollars zal kosten.

Survival International-directeur Stephen Corry: ‘De Peruaanse regering beloofde aan de Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank dat het zou afzien van verdere uitbreiding van het Camisea-project, en nam zelfs een opperdecreet aan om dit in wet vast te leggen. Nu doet deze regering precies wat ze volgens eigen belofte zou nalaten. Het hoeft daarom niemand te verbazen dat de Verenigde Naties dit roekeloze project een halt toeroept.’
bron : Survival Internationaal

 

12:37 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.