02-06-13

Deadline om s’ werelds meest bedreigde volk te redden, verstreken

De Braziliaanse autoriteiten hebben zich niet gehouden aan het uiterste termijn dat door een federale rechter was vastgesteld om alle indringers te verwijderen uit het leefgebied van de meest bedreigde stam op aarde. De Awá worden in ernstige mate bedreigd met uitsterven maar de autoriteiten ondernemen geen actie tegen de illegale houtkappers en kolonisten die hun woud vernietigen.

Vorig jaar maart beval de rechter Judge Jirair Aram Meguerian dat alle houtkappers en kolonisten binnen 12 maanden moesten worden uitgezet. Dit termijn is nu verstreken en niemand is uitgezet.

Meer dan 30% van de leefgebieden van de Awá zijn al vernietigd. De Awá hebben laten weten dat de houtkappers vanuit diverse richtingen steeds dichter bij hun nederzettingen komen en op minder dan 4 kilometer al bomen gemarkeerd hebben om te vellen. Dag en nacht vertrekken vrachtauto’s beladen met hout uit het gebied en de indianen durven niet meer het woud in te gaan om er te gaan jagen.

De Awá Haikaramoka’a vertelde Survival International, ‘De houtkappers verwoesten ons bos. Ze hebben wegen aangelegd. We zijn erg bang; misschien gaan ze wel jagen op de ongecontacteerde Indianen. We zijn bang omdat de houtkappers ons en de ongecontacteerde Indianen kunnen doden.

De Awá zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van het regenwoud: het verschaft hen voedsel, onderdak en een omgeving waar ze zich geestelijk thuis voelen. Tegenwoordig zijn tussen 100 en 450 Awá nog ongecontacteerd – ze hebben geen contact met de buitenwereld. Vooral deze groep loopt groot gevaar om ziektes op te lopen die worden overgedragen door buitenstaanders – en een gewone verkoudheid kan voor hen dodelijk zijn.

In de jaren ‘80, toen als onderdeel van het Grote Carajás Project een spoorweg dwars door hun land werd aangelegd om ijzererts te vervoeren van de Carajásmijn naar de kust, liep de Awá bevolking sterk terug omdat ze door buitenstaanders aan ziektes waren blootgesteld. Het project werd deels gefinancierd door de Wereldbank en de Europese Unie. De komst van grote aantallen buitenstaanders betekende een enorme toename van geweld en ziektes en vele Awá kwamen om.

Bijna 50.000 e-mails zijn al naar de Braziliaanse minister van Justitie gestuurd nadat de Britse acteur Colin Firth het startschot gaf voor Survivals campagne om de Awá te redden. FUNAI, het Braziliaanse overheidsdepartement voor inheemse zaken, wacht echter nog steeds op steun van het Ministerie van Justitie, de federale politie en de centrale overheid om de indringers uit te zetten.

Survival-directeur Stephen Corry: ‘Brazilië heeft al talloze stammen vernietigd, door na te laten om hen te beschermen dan wel door actief de exploitatie van hun land aan te moedigen. Het is nu nog niet te laat voor de Awá, maar dat zal niet lang meer duren. Het is mogelijk voor de minister van Justitie om de houtkappers uit te zetten, maar dan moet hij wel vandaag nog in actie komen. Als hij dat niet doet, zullen de Awá er morgen niet meer zijn.’

Bron : survival international

 

 

10:47 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.