02-06-13

Historisch vonnis voor ‘Avatar-stam’: ze mogen zelf beslissen

Het Hooggerechtshof in India heeft vandaag een vonnis uitgesproken van historische betekenis: een hoger beroep van mijnbouwconcern Vedanta Resources, die mijnbouw wil bedrijven op de heilige berg van de inheemse Dongria Kondh, is afgewezen.

In een complexe uitspraak oordeelde het Hof dat degenen die het meest te maken zullen hebben met de gevolgen van de voorgestelde bauxietmijn een beslissende stem moeten hebben in het wel of niet doorgaan van het project.

Het Hof erkende dat het recht van de Dongria om hun god op hun heilige berg te aanbidden ‘beschermd en gepreserveerd’ moet worden, en dat de mensen die dit religieuze en culturele recht hebben ook gehoord moeten worden. De stam krijgt nu 3 maanden de tijd om te beslissen of zij deze mijn zullen toelaten. Er zijn nu wel ernstige zorgen dat de stam enorm onder druk zal komen te staan tijdens deze cruciale 3 maanden.

De Dongria werden met hun jarenlange gevecht tegen het beursgenoteerde concern vaak vergeleken met de Na’vi in het epische filmverhaal Avatar.

Survival International steunde de Dongria Kondh met een internationale campagne tegen de mijnbouwplannen van Vedanta. De Dongria verwierven door hun vastberadenheid ook steun van bekende mensen uit de kunst- en filmwereld. Toen ze de uitspraak hoorde, zei Britse actrice Joanna Lumley: ‘Het is geweldig dat eindelijk het recht zegeviert. Het zou onvoorstelbaar zijn als het Hof de mijnbouw had toegestaan – het bewijsmateriaal tegen de mijn was zo sterk.’

Het vonnis is niet alleen een enorme tegenvaller voor het concern van miljardair Anil Agarwal, maar ook voor het staatsbedrijf Odisha Mining Corporation, dat vanaf het begin Vedanta politiek en juridisch heeft gesteund.

In 2010 blokkeerde de Indiase minister van Milieu de mijn door geen milieuvergunning af te geven. Tot voor kort heeft Vedanta echter de raffinaderij aan de voet van de heuvel operationeel gehouden. De raffinaderij werd december 2012 gesloten omdat er te weinig bauxiet werd aangevoerd om de fabriek draaiende te houden.

In de gehele deelstaat Odisha waren proteststemmen te horen tegen de mijn. Duizenden demonstranten namen afgelopen december deel aan een massabetoging om blijk te geven van hun strijdbaarheid en onverzettelijkheid en honderden Dongria bekrachtigden in februari tijdens hun jaarlijkse festival opnieuw hun eed dat zij de Niyamgiri heuvels niet zullen verlaten. Het project kwam ook onder vuur te liggen vanuit de Noorse en Britse regeringen, de Anglicaanse kerk, en talloze anderen, waardoor verschillende investeerders zich terugtrokken uit Vedanta. Ook het Nederlandse PGGMverwijderde Vedanta uit haar beleggingsportefeuille

Ondanks de zorgwekkende geluiden dat de Indiase centrale regering inheemse rechten wil ‘verwateren’, zal deze uitspraak gezien worden als een erkenning van de rechten van de Dongria en van inheemse volken in heel India.

Survival-directeur Stephen Corry: ‘We zijn enorm opgelucht. Hieruit blijkt dat bedrijven als Vedanta niet almachtig zijn: campagne voeren, plaatselijk en wereldwijd, werkt echt. Bedrijven en regeringen in alle delen van de wereld zouden dit in acht moeten nemen – de tijd dat men straffeloos inheems land kon stelen is voorbij. De Dongria hebben zich vastberaden en hartstochtelijk tegen de mijn uitgesproken. Laten we hopen dat zij nu het laatste woord krijgen. In de tussentijd is het enorm belangrijk om ze tegen geweld en intimidatie te beschermen in deze kritieke tijd, en dat hun beslissing uiteindelijk gerespecteerd wordt door Vendanta en door de regering.’

Bron : survival internationaal

 

10:48 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.