02-06-13

Maori journalisten maken unieke reportage over de Guarani

Een team Maori journalisten uit Nieuw Zeeland heeft een unieke reportage gemaakt over de kritieke situatie waarin de Guarani-indianen zich bevinden. Het tweedelige verslag, Silent Genocide werd vorige week uitgezonden op Maori TV.

De journalisten bezochten verschillende Guarani-gemeenschappen die vechten om hun voorouderlijke land terug te krijgen of te behouden. In de Pyelito Kuê gemeenschap waren ze getuige van de ‘veerkracht’ van de Guarani die ingesloten zitten tussen een rivier en landbouwland, en die ernstige voedseltekorten en aanvallen van gewapende huurlingen moeten doorstaan.

Verslaggever Renée Kahukura Iosefa: ‘Terwijl de Guarani verhongeren, moeten ze toezien hoe de velden van de boeren voor hun ogen opbloeien.’

Voor de Pyelito-indianen kwam onlangs het nieuws dat ze op het kleine stuk land waar ze nu leven mogen blijven, tot het in kaart brengen van hun voorouderlijk land is voltooid. Maar ze blijven de overheid manen tot spoed zodat ze veiliger kunnen leven.

In het rapport wordt ook de onmenselijke situatie beschreven van andere Guarani-gemeenschappen die zijn verdreven van hun land om plaats te maken voor veebedrijven en soja- en suikerrietplantages die bio-brandstof produceren.

De Amerikaanse fastfoodgigant Bunge is slechts een van de bedrijven die suikerriet aanplanten op land van de Guarani.

De Guarani en Survival International dringen bij de Braziliaanse regering aan om hun land terug te geven, waartoe ze wettelijk verplicht zijn. Maar voor het zover is lijden de Indianen aan ondervoeding, geweld, moordaanslagen en een uitzonderlijk hoog aantal gevallen van zelfdoding.

Damiana Cavanha en andere leden van haar gemeenschap, Apy Ka’y, bivakkeren langs de kant van een drukke verkeersweg, in afwachting van de officiële afbakening van hun land. Drie van haar zonen zijn overreden en omgekomen. Damiana vertelde de Maori: ‘Dit land is niet van de boer. Dit is inheems land van Guarani.’

Guarani-leiders als Damiana, die campagne voeren om hun voorouderlijke land te ‘verlossen’, zijn vaak het doelwit van gewapende huurlingen in dienst van de boeren. Tonico Benites is een van de talloze Guarani-leiders die onlangs met de dood is bedreigd. Hij zei: ‘Ik zal niet stoppen. Ik zal vechtend ondergaan.’
bron : Survival Internationaal

 

 

10:50 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.