16-09-13

Inheemse ‘Avatar’-stam in India van ondergang gered

Samenvatting: Een Indiase stam, de Dongria Kondh, heeft unaniem de mijnbouwplannen van het controversiële Britse conglomeraat Vedanta Resources verworpen en een ongekend grote overwinning behaald voor inheemse rechten in India.

Het beursgenoteerde (FTSE 100) mijnbouwbedrijf had haar zinnen gezet op de rijke laag bauxiet die zich vlak onder de oppervlakte in de Niyamgiri heuvels (Odisha) bevindt. Tien jaar lang hebben de Dongria Kondh zich verzet tegen de mijn, die het verlies zou betekenen van hun land, hun heiligste plek en hun levenswijze. Ze werden hierin gesteund door een niet-aflatende campagne van Survival International.

In april 2013 oordeelde het Hooggerechtshof dat de definitieve beslissing voor de bouw van de mijn bij de gemeenschap zelf lag. Vandaag heeft de laatste van de 12 dorpen ‘nee’ gestemd en is de kans dat de mijn er nog komt praktisch nihil.

Tijdslijn van de ontwikkelingen van de laatste 10 jaar in de bittere strijd van de Dongria Kondh tegen Vedanta Resources (230 kB, PDF)

Bron : Survival International Nl

 

16:25 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.