26-10-13

Bezettingsactie voorouderlijk land Braziliaanse indianengemeenschap

Een gemeenschap van Guarani-indianen in Mato Grosso do Sul in Brazilië heeft op zondag opnieuw de suikerrietplantage bezet die zich uitstrekt over hun voorouderlijk land.

De ‘retomada’ – het terugnemen van hun land – werd geleid door Damiana Cavanha, een vrouwelijke leider die haar echtgenoot en drie van haar kinderen is kwijtgeraakt door verkeersongelukken en geweld.

De Apy Ka’y gemeenschap bivakkeert al 10 jaar langs de kant van een weg, omringd door vijandige en vaak gewapende veeboeren en plantagehouders. Vorige maand werd hun kampement door een mysterieuze brand verwoest. Een eerdere brand in 2009 bleek door handlangers van de grootgrondbezitters te zijn gesticht.

‘We hebben besloten om een deel van ons traditionele land terug te nemen, er is hier een put met schoon drinkwater en een klein beetje van het overgebleven bos,’ vertelde Cavanha. ‘We hebben besloten terug te keren naar het land waar drie van onze kinderen zijn overreden en uit elkaar gereten door de vrachtwagens van de veeboeren, waar twee leiders zijn vermoord door handlangers van de veeboeren en waar een 70-jarige sjamaan, die overleden is na het inademen van pesticiden die boven de plantage uit een vliegtuig werden gesproeid, ligt begraven.’

De Apy Ka’y Guarani verkeren nu in groot gevaar. Sinds de bezettingsactie zijn ze drie keer met de dood bedreigd en werd volgens hen een poging gemaakt hun drinkwater te vergiftigen.

bron : Survival Internationaal
 

 

14:08 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.