20-06-14

Ecuador staat olieboringen toe in nationaal park

De president van Ecuador heeft toestemming gegeven voor boringen onder een van de meest biodiverse natuurgebieden van de wereld, gelegen in het Amazonegebied. Een eerdere inzamelingsactie om het gebied te redden, door de regering zelf in het leven geroepen, is daarmee definitief van de baan.

Een grote actie om olieboringen in het gebied tegen te gaan, werd afgelopen augustus stopgezet. In ruil voor de belofte dat Ecuador het Ishpingo-Tambococha-Tiputini (ITT)-veld, een gebied van tienduizend vierkante kilometer Amazonewoud, met rust zou laten, had de president 3,6 miljard dollar willen ophalen bij andere overheden en internationale instellingen.

De crowdfundingsactie leverde echter maar 13 miljoen op. De totale straatwaarde van de olie ligt rond de 18 miljard dollar. De president zei ernstig teleurgesteld te zijn dat er niet genoeg geld was ingezameld. “Het gaat hier niet om liefdadigheid, maar om het nemen van medeverantwoordelijkheid in het klimaatprobleem.” 

Volksenquêtes in het land hadden aangetoond dat 93 procent van de bevolking wel achter het ITT-plan staat en het boren in het gebied verwerpt. Naast deze door de regering geïnitieerde actie werden dan ook 850.000 handtekeningen opgehaald door milieuactivisten. Daarvan werden er maar 359.781 goedgekeurd. Activisten van de groep Yasunidos, die de handtekeningen hadden verzameld, beschuldigden de overheid van "fraude". Er zijn volgens de Ecuadoriaanse wet 583.323 handtekeningen nodig om een referendum af te dwingen. 

Natuurgebied

Het deel van het regenwoud in de Amazone waar het om gaat, is een van de meest biodiverse gebieden van de wereld. Sinds 1995 doen topbiologen er onderzoek. Alleen al in de hectaren grond rondom de onderzoekspost zijn zo'n 100.000 verschillende insectensoorten gevonden (meer dan in de VS en Canada bij elkaar), en vele duizenden die nog niet officieel beschreven zijn.

Daarnaast leven er in het gebied 600 soorten vogels, zeer veel verschillende kikkers en ontelbare soorten bomen. Ook leven er twee geïsoleerde inheemse stammen. Het gebied is in 1989 door de Unesco uitgeroepen tot World Biosphere Reserve. Onder het gebied ligt echter een geschatte hoeveelheid van 846 miljoen vaten olie. Dat zou ongeveer 20 procent zijn van de Ecuadoriaanse olievoorraad.

Olie

Sinds de jaren 1970 heeft er beperkte olie-exploitatie plaatsgevonden in delen van Yasuni, het natuurgebied dat 10.000 vierkante kilometer omvat. De plannen die er nu liggen, zijn omvangrijker. Milieuorganisaties vrezen dat, met de vele wegen die nu aangelegd gaan worden, het gebied verloren is.

Eerder was er toestemming gekomen voor oliebedrijf Petroamazonas om toegangswegen en dergelijke te bouwen die nodig zijn voor de boringen. Minister van Milieu, Lorena Tapia, liet vorige maand weten dat vergunningen voor olieboringen in het gebied zijn afgegeven en deze al in 2016 konden beginnen.

Petroamazonas staat volgens Esperanza Martinez, milieuactiviste uit Ecuador, slecht bekend. In de geschiedenis van het bedrijf is er meerdere malen sprake geweest van lekkages en het bedrijf is volgens haar dus niet te vertrouwen met het kostbare natuurgebied.

Fraude

Afgelopen februari ontdekte The Guardian dat de Ecuadoriaanse regering al een deal van 1 biljoen dollar had gesloten met een Chinese bank, zodat ze geld zouden hebben om te gaan boren. Deze deal kwam tot stand in dezelfde tijd dat de roep om donaties tegen de boringen door de overheid werd geuit. Wat de vraag oproept of de regering het gebied in de eerste plaats wel wilde redden.

De Ecuadoriaanse ambassadeur, Juan Falconi Puig, reageerde op het artikel en noemde de beschuldigingen ongegrond en betichtte de krant van fraude. Volgens president Correa heeft Ecuador geen andere keuze dan door te gaan met de plannen voor het winnen van olie. Het geld dat de olie zou opleveren, is volgens hem te belangrijk voor het land.

Olie is het belangrijkste exportproduct van Ecuador. Correa heeft beloofd dat alle inkomsten uit oliewinning zullen worden gebruikt voor armoedebestrijding. Of dit ook gaat gebeuren, is natuurlijk de vraag.

Bron : De Wereld Morgen, Claire Jansen

 

18:09 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.