23-06-14

Chili geeft Mapuche-indianen land terug

De inheemse Mapuche-gemeenschap in Chili krijgt haar grondgebied terug van de Chileense regering. Die stemde zaterdag in met de teruggave. Daarmee wil het land 'een historische schuld' vereffenen met de inheemse volkeren. 

De Mapuches, met ongeveer 650.000 mensen de grootste indianenstam in Chili, vochten jarenlang een conflict uit over de regio Araucanía. Het gebied werd ooit door de Spaanse ontdekkingsreizigers afgenomen, maar de Mapuches beschouwen het nog altijd als hun eigendom. In hun strijd vonden veel indianen de dood tijdens protestacties en door gewelddadige politieoptredens.  

Al decennia voelen de Mapuche-indianen zich gediscrimineerd. Behalve de teruggave van hun land eisen zij erkenning van hun taal en cultuur, autonomie en zelfbeschikkingsrecht.  

Volgens ingewijden zou de president Michelle Bachelet van Chili hebben aangedrongen op de teruggave. Die maakte deel uit van 56 maatregelen die ze bij haar aantreden aankondigde te zullen nemen in haar eerste honderd dagen als Chileens president. 

Bron : Mapuche-leider Aucan Huilcaman

 

 

20:33 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.