15-08-16

Utah Zaaiers gearresteerd aan de eerste teerzanden mijn in de Verenigde Staten

Dertig activisten stapten naar de eerste teerzanden mijn in de VS en zaaiden zaden om het land te herstellen dat verwoest werd door teerzanden- fossiele brandstof, dat nog vuiler is dan kolen en olie.

Met papieren vlinders, liederen en spandoeken drongen de activisten binnen de mijnsite en namen de sanering van het onvruchtbaar gemaakte land in eigen hand met spaden, pikhouwelen en zaden.

De politie arresteerden 20 activisten die de handen ineensloegen en hun liederen bleven zingen. 

De actie was een’ initiatief van de ‘Tavaputs Action Council’, een coalitie van grassroots activisten van het Colorado Plateau voor sociale rechtvaardigheid, en was de afsluiting van een 3-daags evenement om het land en de biodiversiteit te eren.

Meer dan 100 mensen hebben deelgenomen. Zij kampeerden op openbare grond naast de teerzanden mijn.

Er waren workshops, debatten en muziekshows.

Mensen kwamen samen om te debatteren over inheems verzet tegen fossiele brandstoffen en kolonialisme, en om samen te werken rond een evenwichtiger toekomst. 

Het Canadese mijnbedrijf ‘US Oil Sands heeft’ 32.005 acres van openbare grond gehuurd voor schalie olieontwikkeling.

830.000 acres van B land lopen in de toekomst het risico door onomkeerbare teerzanden stripontginningen in het westen van de VS.

Teerzanden hebben massa’s water nodig voor verwerking van ruwe olie, het watersysteem, dat al bedreigt wordt door de droogte zal nog meer onder druk gezet worden. 

Bron : Website: http://www.canyoncountryrisingtide.org

14:13 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.