09-08-11

Oproep aan mijnbouwgigant Vedanta om de handdoek in de ring te gooien

Survival International en andere actiegroepen demonstreerden vandaag voor het gebouw waar de algemene jaarvergadering van mijnbouwconcern Vedanta Resources plaatsvond. De demonstranten eisen van de op de Londense beurs genoteerde multinational dat deze zich neerlegt bij de afwijzing van een vergunning voor de beruchte Niyamgiri-mijn in de Indiase deelstaat Orissa.

De aanvraag van Vedanta Resources voor een vergunning om mijnbouw te bedrijven in de Niyamgiri-heuvels, werd vorig jaar
afgewezen. In deze heuvels leven de inheemse Dongria Kondh, die zich hevig hebben verzet tegen de aanleg van de open bauxietmijn
.

Afgelopen maart echter deed Vedanta een nieuwe poging om een vergunning te verkrijgen voor de mijn. De zaak werd
terugverwezen naar het hooggerechtshof
van India.

Tijdens de jaarvergadering werden ook protestgeluiden geuit door aandeelhouders. De multinational werd verzocht het standpunt van zowel de Indiase overheid als van de Dongria Kondh te respecteren en het Niyamgiri-mijnbouwproject op te geven.  
 

bron : Survival International


 

16:18 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Grof schandaal: Ethiopië geeft landbouwgrond weg terwijl duizenden omkomen van honger

 Onderzoek van Survival International heeft het onthutsende feit aan het licht gebracht dat een deel van de meest vruchtbare landbouwgrond in Ethiopië gestolen wordt van de lokale inheemse bevolking en verpacht aan buitenlandse bedrijven die er voedsel verbouwen voor de export. Dit gebeurt op het zelfde moment dat Ethiopië getroffen wordt door een catastrofale droogte waardoor duizenden mensen van de honger sterven.

Enorme percelen vruchtbare grond in het gebied van de Omorivier in zuidwest Ethiopië worden verpacht aan Maleisische, Italiaanse en Koreaanse bedrijven of ze worden bouwrijp gemaakt voor de aanleg van enorme staatsplantages die produceren voor de export. In dit gebied leven echter ook
90.000 mensen die behoren tot inheemse stammen
die voor hun voortbestaan volledig afhankelijk zijn van hun land.

bron : Survival International

16:16 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-07-11

Peru doet ‘laatste poging’ om van ongecontacteerde stammen af te komen

Slechts enkele dagen voor het aantreden van de nieuwe regering heeft het Peruaanse departement voor Inheemse Zaken onthuld dat er plannen zijn om de reservaten voor geïsoleerd levende stammen open te stellen voor oliemaatschappijen.

Volgens de nieuwe wetgeving zou de overheid het recht krijgen om olie- en gasbedrijven volledige toegang te verlenen tot deze reservaten, ook al zou dit
enorme risico's
met zich meebrengen voor het leven van de inheemse bevolking.

Bij inheemse belangenorganisaties heeft het voorstel een golf van kritiek teweeggebracht.


Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International
http://www.survivalinternational.org/news/7488


11:12 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Brits mijnbouwbedrijf betaalt schadevergoeding aan Peruaanse boeren

Het Britse mijnbouwbedrijf Monterrico Metals besliste woensdag een schadevergoeding te betalen aan de families van 33 Peruaanse boeren. Tijdens protesten van lokale boerengemeenschappen tegen de komst van een kopermijn werden 32 Peruanen gefolterd en misbruikt door politie en veiligheidsdiensten, met medeweten van de multinational. Er viel één dode. Door de schadevergoeding wendt Monterrico een proces af voor het Londense Hooggerechtshof, dat voorzien was voor oktober.

(CATAPA vzw - Gent, 21 juli 2011) De feiten dateren van augustus 2005. In eerste instantie hadden de boerengemeenschappen uit de noordelijke Andes in eigen land klacht ingediend tegen het Peruaanse zusterbedrijf van Monterrico Metals, maar zonder succes. In 2009 namen ze met ondersteuning van verschillende ngo's een Engels advocatenbureau onder de arm, dat erin slaagde om de zaak voor het Londense Hooggerechtshof te brengen. In juni 2009 werd in afwachting van het proces meer dan vijf miljoen pond van het kapitaal van de multinational bevroren.

Het proces in Londen zou in oktober van dit jaar van start gaan, maar het bedrijf trof woensdag een onderlinge regeling met de schuldeisers. Het is nog niet duidelijk hoeveel de compensatie zal bedragen. Het advocatenkantoor Leigh Day & Co spreekt alvast van een "voorbeeldige les voor multinationals in ontwikkelingslanden, des te meer omdat onze cliënten in hun thuisland geen gerechtigheid vonden."

"De schadevergoeding is een belangrijke overwinning voor de slachtoffers en hun families, en alle inheemse gemeenschappen in Peru die opkomen voor hun rechten", zegt ook Wies Willems van CATAPA vzw. "Anderzijds is het jammer dat het bedrijf door deze regeling ontsnapt aan een publiek proces en een uitspraak over haar aansprakelijkheid. De mensenrechtenschendingen zullen dus wellicht nooit volledig aan het licht gebracht worden. Monterrico Metals wou vooral vermijden nog meer imago- en financiële schade op te lopen".

CATAPA ondersteunt sinds 2005 de getroffen boerengemeenschappen in Noord-Peru, voerde de voorbije jaren onder andere actie voor de zetel van Monterrico Metals in Londen, dwong een hoorzitting af in het Europese Parlement en zette al verschillende bewustwordingscampagnes op over de case.

Bron : Capata

11:10 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Festiviteiten in Machu Picchu op slechts 100 km van ongecontacteerde stammen

 

Op 24 juli wordt gevierd dat Machu Picchu, de hoog in de Peruaanse Andes gelegen oude Incastad, honderd jaar geleden werd 'ontdekt' door de Amerikaanse ontdekkingsreiziger en wetenschapper Hiram Bingham.

Op hetzelfde moment echter dat Peru het glorieuze verleden viert van de inheemse Inca's, is de regering van plan om olie- en gasmaatschappijen toegang te verlenen tot het Kugapakori-Nahua-Nanti reservaat waar
ongecontacteerde stammen leven. Vrije toegang tot dit gebied zou enorme risico's met zich meebrengen voor het leven van deze kwetsbare inheemse bevolkingsgroepen.
Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International
http://www.survivalinternational.org/news/7496


 

 

11:09 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-07-11

Kleine stam op Borneo behaalt overwinning op palmoliebedrijf

Een kleine groep jager-verzamelaars op Borneo heeft een belangrijke overwinning behaald op een groot palmoliebedrijf.

Vorige maand onthulde
Survival International dat het Maleisische palmoliebedrijf Shin Yang begonnen was met het rooien van het regenwoud en het aanplanten van een palmolieplantage in een gebied dat bestemd is voor de relocatie van een groep van meer dan 1000 Penan. Deze jager-verzamelaars worden van hun land verdreven om plaats te maken voor de Murum-dam.

Nu heeft Shin Yang aangekondigd haar werkzaamheden te staken totdat meer duidelijkheid bestaat over de bestemmingsplannen voor dit gebied.

Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International
http://www.survivalinternational.org/news/7479

 

10:51 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

26-06-11

Via satellietfoto’s betrapte veeboeren aangeklaagd

 

 De Braziliaanse rundveemagnaten die via satellietfoto’s waren betrapt op het illegaal ontbossen van een gebied in Paraguay, zijn aangeklaagd voor illegale ontbossing. Het gebied wordt bevolkt door een ongecontacteerde inheemse stam.

De aanklacht volgde nadat
Survival International satellietfoto’s had vrijgegeven waarop te zien was dat 4000 hectaren oerwoud, een gebied dat eigendom is van veebedrijven BBC S.A. en River Plate, was vernietigd door illegale ontbossing.

Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International
http://www.survivalinternational.org/news/7381

11:48 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Survival roept toeristen op om ‘menselijk safaripark’ te boycotten

Survival International roept toeristen op om de hoofdweg op de Indiase Andaman-eilanden te boycotten. Dit is een illegale weg die dwars door het leefgebied van de bedreigde Jarawa-stam loopt.

In 2002 gelaste het Indiase hooggerechtshof de sluiting van de Andaman Trunk Road
, maar hij is altijd in gebruik gebleven. Behalve illegaal is de weg ook levensgevaarlijk voor de Jarawa-stam, die maar 365 leden telt.

De
Jarawa-stam heeft pas sinds 1998 vreedzaam contact met de buitenwereld en het gevaar bestaat dat de Jarawa via toeristen worden blootgesteld aan ziekten waar ze weinig weerstand tegen hebben opgebouwd. Een epidemie zou de stam praktisch kunnen uitroeien.Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International
http://www.survivalinternational.org/news/7396


Lees meer op de Nederlandstalige website van Survival International
http://www.survivalinternational.nl/nieuws/7401

bron : Survival International Nl

11:47 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Succes! Peru komt terug op plannen voor opheffing reservaat ongecontacteerde Indianen

Vorige week lekte uit dat Peru van plan was de reservaatstatus op te heffen van een gebied waarin ongecontacteerde Indianen leven.

In een openbare verklaring heeft de regering de plannen ontkend en aangekondigd dat het Murunahua-reservaat de volledige bescherming van de Peruaanse grondwet geniet.

Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International
http://www.survivalinternational.org/news/7360


Lees meer op de Nederlandstalige website van Survival International
http://www.survivalinternational.nl/nieuws/7368

bron : Survival International Nl

11:46 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Onbekende indianenstam ontdekt in Brazilië

In het zuidwesten van de Braziliaanse Amazone leeft een nog onbekende stam. Dat heeft de Braziliaanse regering deze week bevestigd.

 Satellietbeelden toonden eerder al drie grote open ruimtes in het gebied, maar het bestaan van de stam kon pas worden bevestigd nadat door middel van expedities met vliegtuigjes meer gegevens werden verzameld. Dat heeft Braziliaanse overheidsorganisatie voor indianen Funai gezegd.

Funai zet vliegtuigjes in om zo de geïsoleerde stammen niet lastig te vallen. Dat mogen ze ook niet van de Braziliaanse regering. Hun land mag niet worden ingenomen zodat ze hun autonomie kunnen bhouden. Volgens Funai leven er 68 geïsoleerde stammen in de Amazone.

Voortbestaan bedeigd

Het voortbestaan van de stammen wordt bedreigd door illegale visserij, jacht, houtkap en mijnbouw in het gebied. Ook ontbossing door boeren, activiteiten van missionarissen en drugshandel bedreigen het voortbestaan van de stammen, zegt Fabricio Amorim, coördinator van Funai voor de Vale do Javari, in het grensgebied van Brazilië en Peru. Daarnaast kan oliewinning in de Peruaanse Amazone de regio destabiliseren, aldus Amorim. In Vale do Javari leven zeker veertien geïsoleerde stammen.

Ondanks de bedreigingen weten de meeste inheemse groepen in Brazilië hun talen en tradities te behouden. Ze hebben lang gestreden voor controle over het land waarop ze van oorsprong leven. In de Braziliaanse grondwet van 1988 zijn die rechten officieel vastgelegd: al het land dat van oorsprong van de inheemse bevolking is moet worden teruggegeven. Tot nog toe is elf procent van het Braziliaanse grondgebied en bijna 22 procent van de Amazone overgedragen aan inheemse groeperingen.

Bron : Nieuwsblad

11:44 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Maleisische jager-verzamelaars gedumpt op palmolieplantage

 

Om plaats te maken voor de omstreden Maleisische Murum-dam zullen meer dan 1.000 Penan, een volk van jagers en verzamelaars, uit hun leefgebied in het regenwoud worden gezet en worden verdreven naar een gebied dat geëxploiteerd wordt voor de productie van palmolie.

De Penan hebben aangegeven dat ze niet willen verhuizen, maar dat ze geen keus hebben gekregen. Ze hebben de regering laten weten dat ze naar een ander deel van hun voorouderlijk grondgebied zouden willen verhuizen als ze gedwongen worden om hun leefgebied te verlaten.


Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International
http://www.survivalinternational.org/news/7370

 

 

11:43 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Amazone-nomaden door epidemie getroffen

Een van de laatste nomadenstammen in het Amazonegebied - een stam die al ernstig is uitgedund door griep en malaria - is getroffen door een ziekte aan de ademhalingswegen.

Ongeveer 35 leden van de
Nukak-Maku-stam, onder wie negen kinderen, zijn opgenomen in het San José del Guaviare ziekenhuis in het zuid-Colombiaanse deel van het Amazonegebied.

Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International
http://www.survivalinternational.org/news/7412


11:42 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-06-11

Geen vrijheid voor Mapuche-activisten

De straffen voor vier Chileense Mapuche-indianen die in 2008 politiemannen en een aanklager aanvielen zijn verlaagd, maar er zijn ook aanklachten toegevoegd. Dat heeft het Chileense hooggerechtshof bepaald. De veroordeling voor poging tot moord werd verlaagd naar geweldpleging, maar het hof voegde vervolgens de aanklacht beroving toe.

 

 

De mannen staan celstraffen van acht tot vijftien jaar te wachten. Ze hoopten op vrijlating, want volgens hen heeft de Chileense terrorismewet de procesgang belemmerd. De mannen gaan nu verder met hun al 81 dagen durende hongerstaking, waardoor ze in het ziekenhuis belandden. De gevangenisautoriteiten willen via de rechter het toedienen van voedsel afdwingen.

 

De Mapuche-activisten zijn verwikkeld in een gewelddadig conflict over land.

 

Bron : Mapuche mailinglist

 

11:48 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Familieleden van Mapuche gevangenen starten hongerstaking

Familieleden van Mapuche gevangenen in Chili zijn vandaag aan een hongerstaking begonnen in protest op de veroordeling van de Mapuche gevangenen tot 14 jaar.

 

De hongerstaking van de familie is wordt buiten het ziekenhuis gehouden waar de gevangenen zijn opgenomen na 84 dagen protest.

 

Meer informatie in het Spaans:

http://bit.ly/mruH4x

 

 

bron : Mapuche mailinglist

 

11:46 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-06-11

Schokkend besluit Peru: reservaat-status van grondgebied ongecontacteerde stam wordt opgeheven

Het voortbestaan van een Peruaanse ongecontacteerde stam is uiterst onzeker geworden. Plannen zijn uitgelekt van de Peruaanse regering om het reservaat dat het grondgebied van deze stam beschermt, op te heffen.

Opzienbarende beelden
van deze geheel van de buitenwereld geïsoleerd levende Indianen gingen in februari de wereld rond.

INDEPA, het Peruaanse departement voor Inheemse Zaken, is van plan de beveiligde status van het Murunahua reservaat op te heffen – omdat men ‘niet gelooft dat er ongecontacteerde stammen leven.’


Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International
http://www.survivalinternational.org/news/7337


Bron : Survival International

 

11:40 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Leverancier van Shell uit doodsbedreiging op land van Braziliaanse Indianen

Een Braziliaanse veeboer die suikerriet levert aan een joint-venture-partner van Shell heeft volgens berichten een doodsbedreiging geuit aan het adres van een politieke tegenstander.

De veeboer José Teixeira is tevens plaatsvervangend hoofd van de locale politie. Naar verluidt waarschuwde hij een politieke rivaal met de woorden: ‘Als het aan mij had gelegen, dan zou jij nu onder de grond liggen’.

Hoewel de regering heeft bevestigd dat het land toebehoort aan de
Guarani-Indianen
verpacht Teixeira een deel van zijn veebedrijf voor de productie van suikerriet.

Shell en de Braziliaanse ethanolproducent Cosan zijn
onder de naam Raizen een joint-venture aangegaan van 12 miljard US-dollar
om ethanol te produceren en te verkopen als biobrandstof. Cosan koopt het suikerriet dat verbouwd wordt op het nog steeds door Teixeira bezette land van de Guarani. Hoewel Survival International zowel bij Shell als bij Cosan heeft aangedrongen om niet langer suikerriet af te nemen dat afkomstig is van het land van de Guarani, blijven beide bedrijven er gebruik van maken.
Bron : Survival Internationaal11:39 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

29-05-11

WikiLeaks: Indiase tribals worden ‘mishandeld en uitgebuit’

Volgens geheime ambtsberichten die gepubliceerd zijn in de Indiase krant 'The Hindu' achten Amerikaanse diplomaten de regering van India ‘niet bereid en niet in staat’ om ‘een eind te maken aan de uitbuiting en het opofferen’ van de 84 miljoen mensen die behoren tot de inheemse bevolking.

Volgens de diplomatieke 'cables' is de Amerikaanse regering bang dat deze lakse houding ‘in de kaart speelt van de Naxalieten’ - de Maoistische extremisten die momenteel verwikkeld zijn in gewapende opstanden in diverse Indiase deelstaten.

Terwijl de Indiase regering zich uitsluitend richt op economische groei, wordt in de ambtsberichten gewaarschuwd dat ‘door de snel groeiende bevolking en economie van India, en de toenemende druk die wordt uitgeoefend op de steeds verder slinkende bos- en natuurgebieden, de leefomstandigheden van de ‘tribals’ ernstig verslechteren’.

Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International:
http://www.survivalinternational.org/news/7304

Bron : Survival International


11:50 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Spanning neemt toe: Braziliaanse Indianen nemen hun land terug

Leden van een Guarani-gemeenschap in Brazilië hebben een deel van hun voorouderlijk land opnieuw in bezit genomen, nadat ze anderhalf jaar lang langs de kant van een autoweg hebben moeten leven.

De Guarani-Indianen marcheerden vorige week terug naar hun oorspronkelijke leefgebied. Ze weigeren zich nog langer neer te leggen bij de schrijnende omstandigheden in het kampement langs de weg.

Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International:
http://www.survivalinternational.org/news/7319

Bron: Survival International


 

 

11:49 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Rwanda geeft toe dat geweld werd gebruikt tijdens campagne tegen rieten daken

De ambtenaar die de leiding heeft over Rwanda's omstreden campagne om vóór het eind van deze maand alle rieten daken in het land te verwijderen, heeft toegegeven dat ‘wij soms onze toevlucht nemen tot krachtdadige maatregelen’.
 
Deze bekentenis werd gedaan nadat honderden mensen via Twitter gereageerd hadden op
Survival Internationals veroordeling van de vernieling van Batwa Pygmee huizen
. Hierdoor zijn een groot deel van de meest gemarginaliseerde bevolkingsgroep in Rwanda dak- en thuisloos geraakt.


Lees het volledige nieuwsbericht op de Engelstalige website van Survival International
: http://www.survivalinternational.org/news/7303

Bron : Survival Internationaal

 

 

11:47 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Mapuche-activisten in Chili al 73 dagen In hongerstaking

In een Chileense gevangenis zijn vier Mapuche-indianen al zeventig dagen in hongerstaking. Ze beschouwen zichzelf als politiek gevangenen en zeggen dat ze geen eerlijk proces hebben gekregen. De Chileense justitie gebruikte een antiterreurwet tegen hen die nog door

dictator Pinochet is ingesteld, zeggen ze.

 

De vier maken deel uit van een Mapuche-organisatie die voor de recuperatie van voorouderlijk grondgebied strijdt. Ze stonden onder meer terecht voor een mislukte aanval op procureur Mario Elgueta in oktober 2008. Ramón Llanquileo, José Huenuche en Jonathan Huillical, werden in

februari tot twintig jaar cel veroordeeld, Héctor Llaitul, kreeg 25 jaar.

 

Aanvankelijk zouden de vier worden berecht op basis van een antiterreurwet die nog tijdens de dictatuur van Augusto Pinochet (1973-1990) was ingesteld. Uiteindelijk werden ze veroordeeld voor poging tot moord en diefstal van hout, maar in dat proces heeft men wel het onderzoek gebruikt dat in het kader van de antiterreurwet was gevoerd. Deskundigen plaatsen onder meer vraagtekens bij een anonieme getuigenis in deze zaak. 49 indianen beschuldigd of veroordeeld

 

Vorig jaar hielden de veroordeelde Mapuche al een hongerstaking die 81 dagen duurde. Nu zijn ze aan een nieuwe hongerstaking bezig, die vandaag al zeventig dagen duurt. Eerder dit jaar hielden tien andere Mapuche-indianen ook al een 65 dagen durende hongerstaking in verband

met een andere zaak.

 

Llanquileo, Huenuche, Huillical en Llaitul hebben het Hooggerechtshof gevraagd hun proces nietig te verklaren. De uitspraak wordt in juni verwacht.

 

De Mapuche vormen 83 procent van de bijna 1 miljoen inheemse inwoners van Chili. Momenteel zijn 49 Mapuche-indianen in beschuldiging gesteld of veroordeeld voor misdaden waarvan het onderzoek in het kader van de antiterreurwet gedaan is.

 

Geen vermoeden van onschuld

 

De antiterreurwet werd al verscheidene malen aangepast, maar volgens tegenstanders is zijn repressieve karakter niet veranderd.

 

De wet schendt het recht op het vermoeden van onschuld, daardoor is een eerlijk proces niet mogelijk, zeggen juristen. Door de antiterreurwet kan justitie ook de voorlopige hechtenis verlengen, geheime onderzoeken voeren en de rechten van de beklaagde beperken. Bovendien maakt de wet extra zware straffen mogelijk, soms tot het dubbele van dezelfde misdaad die volgens het gewone strafrecht wordt behandeld.

 

De Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie zei vorig jaar in een rapport dat de wet geen adequate definitie van een terreurdaad bevat en dat alles dus van de interpretatie van de rechter afhangt.

 

Piñera verdedigt wet

 

De Chileense president, de rechtse politicus Sebastián Piñera, gaf toe dat de wet onvolkomenheden bevat maar verdedigde zijn bestaan. Het is nodig "onze antiterreurwetgeving aan de normen van ontwikkelde

democratieën aan te passen," zei Piñera zaterdag in zijn jaarlijkse toespraak voor het parlement, "maar dat mag niet betekenen dat we de waakzaamheid laten zakken voor deze vreselijke en meedogenloze plaag,

die zelf een ernstige schending van de fundamentele rechten is."

 

Sinds de 9/11-aanslagen zijn de mogelijkheden om het terrorisme te bestrijden in heel wat landen toegenomen, zegt advocaat Julio Cortés, maar Chili heeft er gebruik van gemaakt "om eigendomsdelicten als terreurdelicten te behandelen, en dat is buiten verhouding."

 

Sinds 2008 werd de omstreden wet ook toegepast in de zaak van vijf minderjarige Mapuche. "Uiteraard wordt de zaak nog ernstiger wanneer men voorbijgaat aan een reeks conventies die Chili ondertekend en

geratificeerd heeft, zoals de Conventie voor de Rechten van het Kind", zegt José Horacio Wood, directeur van de Stichting voor Steun aan de Kinderen en hun Rechten (Anide).
bron : IPS

 

11:45 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

4 Mapuche gevangenen in Chili 75 dagen in hongerstaking

4 Mapuche gevangenen in Chili bereiken vandaag een hongerstaking van 75 dagen, zij eisen een eerlijk proces en teruggave van hun land.

 

De Mapuche gevangenen worden door de strenge antiterrorisme wet berecht, door een militaire rechtbank met anonieme getuigen. De gevangenen willen dat hun zaak door een civiele rechtbank wordt behandeld en dat de getuigen zichtbaar aanwezig zijn.

 

Het gaat om de volgende Mapuche gevangenen;

Héctor Llaitul Carrillanca

Jonathan Sady Huillical

José Santiago Huenuche Reiman

Ramón Llanquileo Pilquimán

 

Foto's

http://www.mapuche.nl/espanol/presos_mapuche110527.html

 

 

Vrijdag zijn alle vier gevangenen opgenomen in het ziekenhuis omdat zij een hartritme storing hebben. Tijdens deze hongerstaking heeft één van hen 20 kilo aan gewicht verloren.

 

Verschillende mensen in Chili en Europa zijn ongerust met wat er gaat gebeuren, des te meer omdat de Chileense overheid niet wil onderhandelen en zegt dat zij zich aan de afspraken hebben gehouden

tijdens eerdere onderhandelingen, betreft de AT-wet De Mapuche ontkennen dat Chili zich aan de afspraken heeft gehouden.

 

In Europa zijn er in verschillende landen manifestaties geweest in steun voor de 4 Mapuche gevangen.

 

Bron : Mapuche mailinglist

 

11:44 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-05-11

Oprukkende landbouw veroorzaakt zware milieuschade in Bolivië

Het inpalmen van natuurgebied voor landbouw veroorzaakt al veertig jaar zware milieuschade in Bolivia, en nog steeds gaat dit proces door, zegt bioloog Marco Ribera, onderzoekscoördinator van de Liga voor de Verdediging van het Milieu.

"Steeds meer ecoregio's, ecosystemen en natuurlijke gemeenschappen in dit land bevinden zich in kritieke toestand als gevolg van de oprukkende landbouw en veeteelt, het extensieve platbranden van onkruid, de vervuiling op grote schaal en de megaprojecten (waterkrachtcentrales en wegen)", zegt Marco Ribera.

Regio's waar volgens Ribera zware milieuschade dreigt zijn onder meer het Nationaal Park Amboró, een subtropisch bos met een zeer grote diversiteit aan ecosystemen in het oostelijke departement Santa Cruz, en het aanpalende Nationaal Park Carrasco, in het centrale departement Cochabamba.

De Boliviaanse economie wordt sinds de tweede helft van de jaren tachtig gekenmerkt door een intense landbouwactiviteit, met de sojateelt als motor. De soja-uitvoer leverde vorig jaar bijna 400 miljoen euro op, na gas en mineralen het belangrijkste exportproduct van het land. Ook de oprukkende cocateelt brengt natuurgebieden grote schade toe, zegt Ribera.

In 1995 kwam 80.000 tot 168.000 hectare per jaar voor ontbossing in aanmerking in Bolivia. Volgens recent onderzoek van Zulma Villegas en José Martínez werd de laatste jaren soms tot 500.000 hectare per jaar ontbost.

Bron : La Ruta

10:56 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Braziliaans Parlement stemt over omstreden aanpassing boswet

Het Braziliaanse parlement stemt wellicht volgende week over een omstreden aanpassing van de boswet. Er ligt nu een voorstel op tafel om de wet te versoepelen ten behoeve van de landbouw. De boswet is cruciaal voor de bescherming van onder meer het Amazonewoud. Wetenschappers en milieuorganisaties luiden de alarmbel.

Het voorstel komt van het communistische parlementslid Aldo Rebelo. Hij stelt dat de huidige boswet de economische ontwikkeling van Brazilië stremt. In Rebelo's voorstel moeten de lokale besturen de bevoegdheid krijgen om sommige gebieden te ontbossen, ook in beschermde zones.

Daarvoor moet de boswet uit 1934 worden aangepast. De boswet bepaalt per regio hoeveel bos onaangeroerd moet blijven. In de Amazoneregio bijvoorbeeld mag 80 procent niet gekapt worden.

Het voorstel werd vorige zomer ingediend in het parlement. De stemming in de Kamer van Afgevaardigden werd al meermaals uitgesteld. De verwachting is dat de stemming volgende week zal plaatsvinden. Zet de Kamer het licht op groen, dan verhuist het voorstel naar de Senaat en vervolgens naar de president.

Slecht onderbouwd
Wetenschappers zeggen dat het voorstel niet wetenschappelijk onderbouwd is. "Het zou in Brazilië de eerste boswet sinds 1934 zijn zonder ook maar enige wetenschappelijk inbreng", zegt Antônio Nobre van het Nationaal Instituut voor Ruimteonderzoek (INPE). "Als we meer tijd hadden om over dit onderwerp te debatteren, dan zouden we een milieuwetgeving kunnen maken die geschikt is voor de 21ste eeuw, modern en wetenschappelijk verlicht."

Volgens milieuorganisaties ondermijnt de voorgestelde wetswijziging een van de meeste efficiënte manieren om bossen en biodiversiteit te beschermen in Brazilië. Het optreden van Aldo Rebelo "brengt een historische kans in gevaar om wetgeving te maken die tegelijk natuurbehoud en plattelandsproductie stimuleert", zegt Carlos Alberto de Mattos Scaramuzza van de Braziliaanse afdeling van het Wereldnatuurfonds (WWF). "De burgerorganisaties en wetenschappers zijn niet gehoord in dit proces. Over de tekst stemmen zoals hij nu is, zou een zware vergissing zijn."

Bron : La Ruta

10:54 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-05-11

Chileense vissers en indianen voeren strijd tegen pijpleiding op

In een conflict dat al vijftien jaar aansleept, zijn Mapuche-indianen en kleine vissers in Chili nu naar de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie (IHRC) gestapt. Ze beschuldigen een cellulosefabriek ervan giftig afval in zee te willen dumpen. De Chileense overheid wordt ervan beschuldigd de rechten van de inheemse gemeenschappen te schenden.

 

De cellulosefabriek in Valdivia, eigendom van Celulosa Arauco y Constitución (Celco), bevindt zich op 500 meter van de rivier Cruces, stroomopwaarts van het beschermde natuurgebied Carlos Anwandter, en op 40 kilometer van Mehuín, aan de Maiquillahuebaai (Stille Oceaan), waar lokale gemeenschappen van de visvangst leven.

 

Celco wil een pijpleiding van de fabriek naar de oceaan aanleggen om daar celluloseafval te lozen op een diepte van 18 meter. Aan de baai wonen kleine vissers en Mapuche-indianen. Die verzetten zich al sinds

1996 tegen deze pijpleiding.Sterfte van zwarthalszwanen

 

In 2004 begon de fabriek afval in de Cruces te lozen maar toen zich ineens een massale sterfte bij zwarthalszwanen voordeed in het natuurgebied verderop, werd het plan voor een leiding naar de oceaan

opnieuw uit de koelkast gehaald.De Chileense overheid zette in februari vorig jaar het licht op groen

voor de pijpleiding.

 

In Chili zijn alle juridische verzetsmiddelen uitgeput. Het Comité ter Verdediging van de Zee, dat het verzet leidt, is daarom naar de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie (IHRC) gestapt, een instelling

van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS),Conventie 169

 

Volgens José Araya van de niet-gouvernementele organisatie Observatorio Ciudadano zijn de rechten van de inheemse gemeenschappen geschonden in dit dossier. Ze werden niet geconsulteerd over een project dat in hun territorium zou worden uitgevoerd, ook al is zo'n consultatie verplicht volgens Conventie 169 over Inheemse en Tribale Volkeren van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

 

Die conventie werd in september 2009 van kracht in Chili, vier maanden vóór de leiding werd goedgekeurd. Ook al had de overheid een jaar de tijd om wetten en normen aan te passen aan de conventie, veel is daar niet gebeurd, zegt Araya.

Met de dood bedreigd

 

De lokale bevolking vreest niet alleen de vervuiling van het celluloseafval, de leiding schendt ook plaatsen van religieus belang. Zo dreigt een inheemse begraafplaats doormidden gesneden te worden, zegt

Eliab Viguera, woordvoerder van het Comité ter Verdediging van de Zee.Viguera zegt dat de laatste jaren steeds meer sprake was van "brutaal geweld" door "maffia's betaald door Celulosa Arauco" tegen "mensen die de zee verdedigden, zelfs tegen bejaarden en kinderen."

 

De mensen kregen geld aangeboden om hun verzet te staken, anderen werden met de dood bedreigd. Slechts een handvol vissers ging op het aanbod in.Valdivia produceert jaarlijks 550.000 ton cellulose voor de export. Chili is goed voor 6 procent van de 48 miljoen ton cellulose die jaarlijks voor papier wordt geproduceerd wereldwijd.

Bron : Mapuche mailinglijst

12:36 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-05-11

Info : Reis naar Ecuador

 

 

 

ECUADOR: ANDES - AMAZONE - GALAPAGOS

23-daagse redelijk avontuurlijke natuur- en cultuurreis

van 21 oktober tot 11 november 2011

Walter Vermander organiseert opnieuw een reis naar Ecuador en probeer via deze weg uw interesse te wekken.

 

Voor meer info : zie de .pdf-bijlage.

 

 

Beste groeten van  Walter Vermander, J. Rayéstraat 44, 1030 Schaarbeek, tel. 0496 674 221, walter@intou.org

 

 2011 Ecuador NL.pdf

10:44 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-04-11

Veeboeren op heterdaad betrapt - vanuit de ruimte

Grootgrondbezitters in Paraguay zijn op heterdaad betrapt na de recente vrijgave van satellietfoto's waarop te zien is hoe ze bijna 4000 hectaren oerwoud hebben vernietigd. Dit in een gebied dat bevolkt wordt door een ongecontacteerde inheemse stam.

De Braziliaanse veebedrijven River Plate S.A. en BBC S.A. werden ontmaskerd in een geheime operatie van overheids- en inheemse instanties in de Chaco regio in het noorden van Paraguay.

Hier bevindt zich het leefgebied van de
Ayoreo-Totobiegosode
, de laatste stam buiten het Amazonegebied die geen contact heeft met de buitenwereld.

Het grootste deel van het voorouderlijk land van deze stam is
in bezit genomen door particuliere grondbezitters
die het gebruiken voor de veehouderij. Leden van de Ayoreo-stam die zich inmiddels gevestigd hebben, vrezen voor het leven van hun ongecontacteerde verwanten, die een nomadisch bestaan leven in het bos.

Ojnai, een Ayoreo man,
vertelde aan Survival International: "Ik maak me grote zorgen over de ontbossing omdat we niet precies weten waar de mensen zijn die nog in het bos leven. Een van hen is mijn zuster. Daarom willen we niet dat buitenstaanders nog meer vernietigen met hun bulldozers."
 

 

Het Indigenous Institute van Paraguay, INDI, heeft onlangs verklaard dat een kavel van 34.000 hectaren gekocht is van de veeboeren en binnenkort ter beschikking wordt gesteld aan de Ayoreo. Een datum hiervoor is nog niet vastgesteld.

Onderhandelingen met andere bedrijven, waaronder het Braziliaanse
Yaguarete Pora
, hebben nog niet tot resultaat geleid omdat de rundvleesbaronnen weigeren het voorouderlijk land van de Ayoreo terug te verkopen.

De directeur van
Survival International, Stephen Corry, verklaarde vandaag: "Dankzij satellietbeelden is het nu bijna onmogelijk om in het geniep grootschalige ontbossing te bedrijven. De autoriteiten moeten echter optreden vóórdat dit gebeurd, en niet achteraf als de bomen al gekapt zijn."
Bron : Survival Internationaal
 

 

17:00 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Onthullend rapport: bedreiging van olie-industrie voor ongecontacteerde stammen

Volgens een vernietigend rapport van Survival International zou het mega-olieconcern Repsol-YPF een bedreiging kunnen vormen voor het bestaan van twee van 's werelds laatste ongecontacteerde stammen.

Het Spaans-Argentijnse olieconcern is
onderwerp van kritiek
vanwege diens activiteiten in 'kavel 39' in het noorden van Peru, in een gebied waar de biodiversiteit een van de grootste is op aarde.

Tijdens expedities zijn meer dan
75 afzonderlijke bewijsstukken verzameld die wijzen op het bestaan van twee geheel geïsoleerd levende stammen in het gebied. Er zijn verlaten moestuinen en gekruiste speren gevonden en meerdere ooggetuigen hebben verklaringen afgelegd. Repsol beweert echter dat deze bewijsstukken niet voldoende zijn om het bestaan van de stammen te bewijzen.

 

In het verleden hebben de activiteiten van oliemaatschappijen catastrofale gevolgen gehad voor de ongecontacteerde stammen die hier leven.

Als de oliearbeiders te dicht in de buurt komen van de ongecontacteerde Indianen is de reactie van beide kanten vaak gewelddadig. Bovendien zijn de geïsoleerd levende Indianen bijzonder kwetsbaar voor ziektes van buitenaf, zoals verkoudheid en griep.
Een ‘eerste contact’ kan dodelijk
zijn voor deze mensen.

Het rapport van Survival International, '39 things Repsol doesn’t want you to know', zal bijzonder schadelijk zijn voor het imago van het bedrijf, dat vandaag en morgen haar jaarvergadering houdt in Madrid.

 

Repsol werkt samen met de Amerikaanse oliemaatschappij ConocoPhillips, die een 45% aandeel bezit in kavel 39.

Een derde bedrijf, het
Brits-Franse Perenco
, is van plan om vanaf kavel 67 een oliepijplijn aan te leggen door de concessie van Repsol. Deze pijplijn zal dwars door het leefgebied van de ongecontacteerde stammen lopen.

Survival International
roept alle drie bedrijven op om zich onmiddellijk uit het gebied terug te trekken.

De directeur van Survival, Stephen Corry, zei vandaag: "Hoeveel argumenten hebben deze oliebedrijven nodig om uit de buurt te blijven van ongecontacteerde stammen? Eenvoudigweg hun bestaan ontkennen is natuurlijk de oudste truc. Helaas zullen het de Indianen en de oliearbeiders diep in het Amazonewoud zijn, die hiervoor de prijs betalen."
Bron : Survival International


16:58 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Aandacht voor inheemse stam in mensenrechtenrapport Verenigde Staten

In een nieuw mensenrechtenrapport van de Amerikaanse overheid wordt aandacht besteed aan de strijd die de Penan moeten leveren om hun regenwouden in Sarawak, op het Maleisische deel van Borneo, te beschermen tegen de illegale houtkap.

Het document van het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken bevat beschuldigingen van inheemse organisaties aan het adres van premier Taib Mahmud. Hij zou het land van de Penan hebben verpacht ‘
aan houtkapbedrijven en landontwikkelaars
in ruil voor geld en politieke gunsten’.

Taib Mahmud, die al 30 jaar aan de macht is geweest, won vorige week de deelstaatverkiezingen.
Duizenden Penan mochten niet stemmenomdat zij geen identiteitsbewijzen bezitten.
 

 

Het mensenrechtenrapport beschrijft hoe ‘Penan leiders geïntimideerd en bedreigd zijn door houtkapbedrijven’ en hoe ‘medewerkers van twee houtkapbedrijven...Penan vrouwen en meisjes regelmatig seksueel hebben misbruikt’. Een minister van de deelstaatregering heeft bevestigd dat deze verkrachtingen hebben plaatsgevonden, maar tot nu toe is geen enkele actie ondernomen tegen de daders.

De Penan jager-verzamelaars moeten voortdurend strijd leveren om de laatste stukken oerwoud die hen nog resteren te beschermen tegen de houtkapbedrijven. Een Penan vrouw vertelde aan
Survival International
: “Ons land en onze rivier zijn vernietigd door het houtkapbedrijf, door de palmolieplantage. Dit heeft veel leed en ontbering toegebracht aan ons land.”

De directeur van Survival, Stephen Corry, zei vandaag: "Het rapport van het State Department geeft extra gewicht aan de toenemende kritiek die wereldwijd geuit wordt op de slechte behandeling van de Penan door de regering van Sarawak. De mensenrechten van de Penan worden miskend, hun bossen worden vernietigd en hun voortbestaan wordt bedreigd."
Bron : Survival Internationaal
 

16:53 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-04-11

Chileense indianen nog steeds berecht als terroristen

Twee weken geleden werden vier Mapuche-indianen in Chili berecht als terroristen. De omstreden antiterrorismewet die zoiets mogelijk maakt, werd eerder door de Chileense president Piñera aangepast, maar blijkt al meteen een klucht te zijn. “Het Europees Parlement moet eindelijk zijn

verantwoordelijkheid nemen”, was de reactie op het eerste Europees Mapuche-congres in Brussel.

 

Tijdens het proces van vier Mapuche-indianen werden anonieme getuigenissen gehoord. De identiteit van de getuigen is daarbij niet bekend en de verdediging kan hen bijgevolg geen vragen voorleggen. Zo’n

regeling wordt normaal gezien enkel getroffen bij terroristische zaken.

 

“Verder werden verklaringen verkregen van de beschuldigden door middel van marteling”, zegt openbare pleitbezorgster Paula Vial, die enkele van de Mapuches verdedigde. De vier kregen gevangenisstraffen van twintig jaar en meer voor diefstal en poging tot moord. “Kunnen we stellen dat ze een eerlijk proces kregen?”, vroeg Vial zich af. Als protest begonnen de vier Mapuche-gevangenen op 15 maart een hongerstaking .

 

De Mapuches vormen een minderheidsgroep in Chili. In totaal zijn ze met ongeveer een miljoen, goed voor 6,8% van de Chileense bevolking. Sinds de jaren negentig protesteren ze tegen bedrijven die grote stukken Mapuche-land afnamen.

 

Helpende hand uit Europa?

 

In oktober van vorig jaar had president Piñera na een langdurige hongerstaking van Mapuches beloofd dat hij de antiterrorismewet, die nog uit het Pinochet-tijdperkstamt, zou aanpassen. De beschuldigingen van

terrorisme tegen de indianen werden daarmee ingetrokken. Het oproepen van anonieme getuigen tijdens processen ging evenwel door. De aanpassing van de omstreden wet heeft dus weinig tot geen verandering met zich meegebracht. Vraag is of de Chileense overheid überhaupt wel wil meewerken. Eerder werd immers al duidelijk dat de families die de bedrijven bezitten, waartegen Mapuches protesteren, belangrijke postjes bekleden in de politiek en de media.

 

Mapuche-leider Calfunao: ‘Het Europees Parlement heeft goede intenties, maar in de praktijk komt daar weinig van in huis’

 

De roep naar een helpende hand vanuit Europa wordt groter. Dat werd duidelijk tijdens het eerste Mapuche-congres in het Europees Parlement, een initiatief van The Greens en Unrepresented Nations and Peoples Organization (UNPO). “Het Europees Parlement moet eindelijk zijn verantwoordelijkheid nemen”, zegt Rodrigue Olavarria Tapia van de stichting France Libertés. “De Chileense overheid ziet geen probleem, voor hen is het Mapuche-gebied een stuk land als een ander.”

 

Economische belangen

 

In september van vorig jaar ondertekenden 38 Europarlementariërs een open brief aan de Chileense regering. Daarin vroegen ze de regering van Piñera onder andere om een halt toe te roepen aan de repressie tegenover de inheemse bevolking en niet langer de antiterrorismewet toe te passen op de Mapuche.

 

Olavarria vraagt zich af of het Europees Parlement wel verder wil gaan dan een schriftelijke vraag omdat economische belangen zouden primeren – “35% van de Chileense export gaat naar Europa”. Hij haalt ook aan dat slechts drie leden van de Europese Unie (België is hier niet bij) conventie 169 van de International Labour Organization , die de rechten van inheemse volkeren beschermt, ratificeerden.

 

Verdrukking

 

Opmerkelijke gast tijdens het congres in het Europees Parlement was Mapuche-leider Juana Calfunao. In traditionele kledij vertelt ze hoe haar volledige familie onder de verdrukking lijdt. “Ons huis werd

driemaal in brand gestoken, onze spullen worden vernield en wijzelf worden geslagen door de politie. De rijkdom van ons land wordt afgenomen.”

 

Nilsa Rain Huentemilla, oprichtster van Allianza Territorial Mapuche, onderstreept het gebruik van geweld tegenover Mapuche-vrouwen als wapen van de politie. “Mapuche-vrouwen worden vaak met voorbedachte rade in de buik- en borststreek geschopt. Ook seksueel geweld komt voor.

Vrouwelijke Mapuches met lichamelijke klachten kunnen niet naar het ziekenhuis. Simpelweg omdat ze het geld niet hebben om verzorging te betalen.”

 

In haar persoonlijk verhaal is Calfunao ook kritisch voor het Europees Parlement: “Jullie hebben goede intenties, maar in de praktijk komt daar weinig van in huis. Kom naar Chili tijdens het proces van een Mapuche en aanschouw met eigen ogen hoe corrupt het rechterlijk systeem voor ons is.”

 

Bron : Mapuche mailinglist in het Nederlands:Admin.: rafaeljr@mapuche.nl

Gepubliceerd door Tomas Bachot op 04 April 2011 onder Nieuws.

 

14:00 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-04-11

Uniek visvangstritueel van Amazonestam vermoedelijk voor het laatst

De Enawene Nawe in Brazilië zijn onlangs begonnen met hun unieke jaarlijkse visvangstritueel. Gevreesd wordt dat de 80 hydro-elektrische stuwdammen die gepland zijn in het stroomgebied van de Juruena rivier hun visbestand zal vernietigen.

Het bijzondere ‘Yãkwa’ ritueel van de Enawene wordt door het Braziliaanse Ministerie van Cultuur
officieel erkend als een deel van het nationale erfgoed. In 2009 echter kon het ritueel voor het eerst niet uitgevoerd worden omdat de stam nauwelijks nog vis aantrof in de rivieren.


De Enawene Nawekregen te kampen met een rampzalig voedseltekort en het dambouwbedrijf werd gedwongen om 3000 kilo vis uit viskwekerijen te kopen voor de stam. 

 

In 2010 was opnieuw sprake van een laag visbestand.

Een aantal van de geplande stuwdammen wordt gefinancierd door een van 's werelds grootste sojaproducenten – de Grupo André Maggi.

Tijdens het
Yãkwa ritueel brengen de Indianen meerdere maanden door in het oerwoud waar ze kunstig gevlochten dammen aanleggen in de rivier om de vis te vangen. De vis wordt daarna gerookt en vervolgens in kanos vervoerd naar de nederzettingen.


Het Yãkwa ritueel is een onmisbaar spiritueel aspect van deze inheemse cultuur. Het ritueel is van vitaal belang voor hun voedselvoorziening omdat de Enawene Nawe zich onthouden van vlees, wat een uniek verschijnsel is in het Amazonegebied.

In een brief aan de Verenigde Naties verklaarden de Enawene Nawe: "We willen niet dat de dammen ons water vervuilen, onze vis doden en ons land aantasten."
 

 

De stam heeft nooit toestemming gegeven voor de aanleg van de dammen. Ze hebben ertegen geprotesteerd door wegblokkades op te werpen en door het bouwterrein van een van de dammen te bezetten. Ze waarschuwen dat de stuwdammen op een onherstelbare manier hun traditionele levenswijze zullen aantasten.

De directeur van
Survival International, Stephen Corry, verklaarde vandaag: "Het is bittere ironie dat het Yãkwa ritueel, hoewel sinds kort officieel erkend als een onderdeel van het Braziliaanse erfgoed, vermoedelijk op korte termijn zal verdwijnen. Het voortbestaan van de gehele Enawene cultuur en hun levenswijze staat op het spel."

bron : Survival International

 

 

 

10:12 Gepost door Martina Roels | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |